Türkiye’de Bölgelere Göre Domates Tercihi

Türkiye’de Bölgelere Göre Domates Tercihi

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:44
Türkiye’de Bölgelere Göre Domates Tercihi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Bölgelere Göre Domates Tercihi

Türkiye’de Bölgelere Göre Domates Tercihi. Domates tohumu mart ayı sonunda ekilebilmektedir. Ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde 2016-2017 arasında ortalama %78 üretimi yapılmış olan domates en çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılan bir meyvedir. Akdeniz Bölgesi’nde Ege ve Marmara Bölgesi izlemektedir. 2013 yılında Akdeniz Bölgesi üretiminin %98’i sofralık domates üretimini gerçekleştirmiştir.

Türkiye, domates üretiminde Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dördüncü sırayı almaktadır. 1960’ların başında 1 milyon ton olan üretim miktarı yaklaşık olarak her on yılda bir ikiye katlanarak 1990’larda 6 milyon tona yükselmiştir. Ayrıca 2010 yılında 10 milyon tona ve 2015’te de 12,6 milyon tona çıkmıştır.

Türkiye’de Bölgelere Göre Domates Tercihi. Domates üretimi en çok Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleşmektedir. Bunun yanı sora Akdeniz Bölgesi’nin Ege daha sonra Marmara bölgeleri gelir. Sofralık ve salçalık domates farklı bölgelerde üretimi gerçekleştirilen domates türleridir. Sofralık çeşit üretimi en fazla yapılan üç şehrimiz: Antalya, Mersin ve Muğla’dır. Ayrıca en çok salçalık domates üreten illerimiz ise Bursa, İzmir ve Manisa’dır.

Bölgesel dağılımda en büyük payı toplamın %31’i ile Akdeniz Bölgesi almaktadır. Bu bölgede sofralık çeşitlerin serada üretimi ağırlık kazanmaktadır. İkinci sırada %25 ile Ege Bölgesi ve ardından %22 ile Marmara Bölgesi gelmektedir. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Projesi’nden sonra Güneydoğu’da da domates tohumu üretimi gelişmiş ve ülke üretiminin %9’unu çıkartır hâle gelmiştir. Bu üç bölgede açıkta üretim yaygındır. Geri kalan bölgelerin tümü ise üretime %13’lik katkı sağlamaktadır.

Türkiye’de Bölgelere Göre Domates Tercihi. Yetiştirilen domateslerin %67’si sofralık olarak değerlendirmekte, %33’ü de sanayide işlenmektedir. Sofralık domateste Akdeniz Bölgesi’nin payı %46’dır ve onu %16 ile Ege, %12 ile Karadeniz, %11 ile Marmara izlemektedir. Sanayi domatesinde ise lider bölge %45 ile Marmara’dır ve onu % 39 ile Ege izlemektedir. Bunun yanı sıra bu iki bölge toplam sanayi domatesi üretiminin % 84’ünü karşılar.

Son yıllarda toplam üretiminin % 25’inden fazlası, sofralık taze domates üretiminin ise %40’ı örtü altı tarımında yapılır hâle gelmiş ve örtü altında üretilen domates miktarı 3.2 milyon tona ulaşmıştır. Böylece sera üretimi ürün arzının azaldığı dönemlere rastladığı için üreticiye daha fazla kazanç sağlamaktadır. Ayrıca bu dönemlerde ihracat önem kazanmakta ve pazarlama daha kolay olmaktadır. Son olarak domates tohumu sera üretimi Antalya merkezli olmak üzere Akdeniz kesiminde yoğunlaşmıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP