Sırık Domates Çeşitleri

Sırık Domates Çeşitleri

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:23
Sırık Domates Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sırık Domates Çeşitleri

Sırık Domates Çeşitleri. Domates, Dünyada en çok yetiştirilen bitkilerden biri konumundadır. Bu nedenle ticari anlamda da oldukça büyük bir pazar alanına sahiptir. Aynı zamanda günümüzde ise 9000’den fazla domates tohumu çeşidi bulunmaktadır. Böylelikle çeşit geliştirme formları göz önünde bulundurulduğunda üç ana kategori ortaya çıkmaktadır. Bunlar; Sırık, oturak ve yarı sırık domates çeşitleridir.

Diğer adıyla indeterminate, kategorisindeki domateslerin gelişmesi sürekli olarak devam etmektedir. Bu nedenle bitkiler ile çiçek salkımları arasında sabit sayıda yapraklara sahip olmaktadırlar. Böylelikle ağırlıklı olarak seralarda üretim yapmak için kullanılmaktadır. Çünkü açık tarlalarda yetiştirilmesinde herek ile desteğe ihtiyaç duyulacaktır. Latince adı Solanum lycopersicum olan domates, tek yıllık ve çok yıllık çeşitleri ile bölgeden bölgeye farklılıklar göstererek yayılım göstermiştir. Bu nedenle iki çenekli ve otsu bir bitki olan domates, yaşlandıkça odunsu bir bitkiye dönüşmektedir. Çünkü oluşturduğu kazık kök sistemi yaklaşık olarak 2 m derinliğe kadar ulaşabilmektedir.

Sırık Domates Çeşitleri. Domates tohumu ekim derinliği 0,5-1 cm , sıralar arası  90-130  cm, sıralar üzeri  mesafe ise 40-60 cm arasında olmaktadır. 0,5-1 cm derinliğinde ekilen domates tohumu üzeri ince bir tabaka olacak şekilde karışımla kapatılmaktadır ve fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir. Direkt olarak sulama yapılırsa tohumların derine gitmesine sebep olabilmektedir. Tohum çimlenme sağlayana kadar toprağın nemli kalması sağlanmaktadır. Bu süreçte ortam sıcaklığı 21-27 derece arasında olmaktadır. Açık arazide domates tohum çimlendirmesi yapacaksanız çimlendirme yapılacak olan toprak işlenmektedir. Toprağa domates tohumu yerleştirilmektedir ve üzeri ince toprakla 1 cm kalınlığında kapatılmaktadır. Ekim yapılmış olan toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılmaktadır. Belli aralıklarla toprak nemlendirilmektedir. Çimlenme süresi tahmini 15-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Sırık Domates Çeşitleri. Tarlada yetiştirilen domates tohumu ekimi hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Sofralık domatesler gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Domates gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Ayrıca domates tarımında dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

Verimli bazı sırık çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: Doğal sırık domates tohumu, hibrit domates tohumu Hores F1, Ebelle F1, Assina F1, Papier F1.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP