Oturak Domates Çeşitleri

Oturak Domates Çeşitleri

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:24
Oturak Domates Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oturak Domates Çeşitleri

Oturak Domates Çeşitleri. Ülkemizde üretimi en çok yapılan ürün domatestir. Bu nedenle beraber yine en çok tüketilen meyve olan domates, dünya genelinde taze olarak , yemeklerde başka sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, domates turşusu, salçası, ketçabı, sosu vb. olarak tüketilmektedir. Çünkü domates meyvesi vitamin ve mineralce oldukça zengindir. Domatesi genel olarak üç ayrı başlıkta toplayabiliriz. Oturak domates çeşitleri, sırık domates çeşitleri ve yarı sırık domates çeşitleridir.

Domates sıcak ve ılıman iklimleri sevmektedir. Bu anlamda yetiştirme döneminde ısının sıfırın altına düşmesiyle domates ölmektedir. Böylece oturak domates tohumu yetiştiriciliğinde, gece – gündüz sıcaklık farkının 6 – 8°C arasında olması gerekmektedir. Gündüz sıcaklığının 19-26 °C, gece sıcaklığının 14-18°C olduğunda iyi gelişim göstermektedir. Aynı zamanda ısı ile yakından alakalı olan döllenme olayı, domates çiçek tozlarının 10 °C ve daha yüksek sıcaklık derecelerinde istediği şekilde çimlenerek yapılabilmektedir. Bu nedenle sıcaklığın 15 °C’nin altına düşmesiyle meyve bağlama yüzdesinde düşüşler meydana gelmektedir.

Oturak Domates Çeşitleri. Oturak domates tohumu çimlenmesi için minimum 10 °C, optimum 20 – 29 °C, maksimum 36 °C toprak sıcaklığının olması gerekmektedir. Çünkü daha düşük sıcaklık şartlarında bitki gelişmesini tam anlamıyla tamamlayamamaktadır. Bu nedenle düşük verim meydana gelmektedir. Tohum çimlenmesi gerçekleştikten sonra domates tohumu ekimi yaptığınız kap ya da viyöl ışık alan ve daha serin bir ortama geçirilmektedir. Çimlenen tohumun ilk yaprağı çıktıktan sonra bitki daha büyük bir saksıya geçirilmektedir. Eğer bu saksıda yetiştirilecekse büyük boy bir saksı tercih edilmektedir. Bitki bu aşamadayken direkt güneş ışığı ve aşırı soğuklardan çabuk etkilenmektedir. Bu nedenle yarı gölge ve 15-21 dereceler arasında bir ortamda tutulmaktadır. İyi bir verim için uygun tohum seçimi yapılmaktadır. Doğal, standart ve hibrit şeklinde bulunmaktadır.

Oturak Domates Çeşitleri. Tarlada yetiştirilen oturak domates tohumu ekimi hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Sofralık domatesler gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Domates gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Ayrıca domates tarımında dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP