Köy Domatesi Çeşitleri

Köy Domatesi Çeşitleri

ABONE OL
Mart 14, 2023 09:09
Köy Domatesi Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Köy Domatesi Çeşitleri

Köy Domatesi Çeşitleri. Domates bitkisi kadar çeşidi bol olan çok az bitki bulunmaktadır. Bunun beraberinde kışları ılık geçen yerlerde köy domatesi tohumu bir sera ürünü olmaktadır. Konserve sanayi alanında da değerlendirilen ürünler arasında da yine birinci sırada yer almaktadır. Çünkü domatesin kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazede yayılım göstermektedir. En lezzetli domateslerden olan köy domatesi özellikle kahvaltı sofralarında tercih edilmektedir.

Köy domatesinin pişmemiş hali salata ve turşularda kullanılır iken özellikle yaz aylarında ise sofraların vazgeçilmezi konumunda yerini almaktadır. Bazen salata içerisinde tüketilirken bazen de tek başına tüketilmektedir. Çok sayıda çorbada, çeşit çeşit yemeklerde ve pilavlarda pişirilmiş olarak yer almaktadır. Bazı yemek ve ızgaraların ise yanında taze ve dilimlenmiş olarak kullanılmaktadır. Konserve, turşu, salata, ketçap, sos gibi şekillerde de değerlendirilmektedir. Bununla birlikte birçok hazır sos ve çorbanın da imalatında domates kullanılmaktadır.

Köy Domatesi Çeşitleri. Dünyadaki domates üretiminde ise Türkiye’nin payı oldukça yüksektir. Ülkemizde ise en çok üretimi yapılan sebze, domatestir. Bu sebeple domatesin, oldukça fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en lezzetlilerinden biri ise köy domatesidir. Çünkü kendine has bir lezzet ve kendine kokuya sahiptir. Bu nedenle özellikle ekim aşamasında tercih edilen tohumların başında köy domatesi tohumu gelir.

Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC’yi bulduğu zaman yapılmaktadır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemektedir. Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılmaktadır. Masuralar üzerinde yetiştirilen domateslerde çapa genellikle işçiler tarafından yapılmaktadır. Tarla tarımı şeklinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makinelerinden yararlanılmaktadır. Birinci çapadan 2-3 hafta sonra ikinci Çapa yapılmaktadır.

Köy Domatesi Çeşitleri. Tarlada yetiştirilen köy domatesi tohumu ekimi hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Sofralık domatesler gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Domates gönderecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Ayrıca domates tarımında dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP