Havuç Tohumu Seçimi

Havuç Tohumu Seçimi

ABONE OL
Mart 14, 2023 16:37
Havuç Tohumu Seçimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havuç Tohumu Seçimi

Havuç Tohumu Seçimi.  Kısa gün ve serin iklim bitkisidir. Özellikle çimlenme sonrasındaki erken dönemlerde soğuklara karşı dayanıklıdır. Ilıman bölgelerde kış aylarında yetiştirilmektedir. Havuç tohumu üzerinde  sıcaklığın önemli yeri vardır. Yetişme anında düşük sıcaklıklar bitkinin çiçek oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum verim kaybı görülürken renginde de açılmalar meydana gelmektedir. Yüksek sıcaklıklarda ise ürünün şekil ve renginin değiştiği görülmektedir.

Havuç Tohumu Seçimi. En uygun sıcaklık 15 veya 20 derece arasındadır. Az ışıklı yüksek toprak neminde ve düşük sıcaklıklarda iyi verim vermektedir. Yetiştiricilikte yağış ve neminde önemli rolü bulunmaktadır. Sürekli yağışlarda üretim zorlaşmaktadır. Verimde düşme meydana gelmektedir. Havuç derin gevşek bünyeli geçirgen organik maddelerce zengin veya uygun oranda kireç ihtiva eden kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklarda en iyi sonuç vermektedir.

Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar tercih edilirken verim için milli ve tınlı topraklar seçilmelidir. Havuçlar yüksek toprak asidine karşı oldukça hassas, orta derecede tuza dayanıklıdır. En uygun toprak pH 6,5–7,5 arasıdır. pH  5’ in altında olduğu topraklarda verim istenen oranda alınamamaktadır.

Nantes havuç tohumu: Yapı olarak küçüktür veya tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Siyah havuç tohumu:  Yapı olarak küçüktür veya tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Mor havuç tohumu: Yapı olarak küçüktür veya tohum rengi kahverengi tonlarındadır.  Şalgamlık havuç tohumu: Yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahverengi tonlarındadır. Kara havuç tohumu : Yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahverengi tonlarındadır.

Havuç Tohumu Seçimi.  Havuç tohumu seçiminde iklim, toprak, hastalıklara yakalanma veya hastalıklara dayanma özelliklerine dikkat edilmelidir. İyi bir tohum seçimi için sağlam, besin maddelerince zengin, embriyosu tam gelişmiş, yüksek çimlenme yeteneğinde ve hastalıklardan ari olmalıdır.  Tohum seçiminde toprak  istekleri bölgenin sıcaklık durumu göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.  Tohumlar %80 oranında çimlenmelidir.

Önemli etkenlerden bir tanesi de tohum çimlenme oranının  başarı derecesi %80 veya %100 olmalıdır. Havuç tohumunu seçerken bölgeye veya kullanım alanına uygun çeşitler seçilmelidir.  Havuç yetiştiriciliğinde her çapadan sonra yağış durumuna göre sulama yapılmalıdır. Çünkü: havuç sebzesi suyu sevdiğinden iyi bir gelişim gösterebilmektedir. Havuç tohumu ekimi bölgenin iklim şartlarına göre şubat veya kasım ayına kadar yapılabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP