Havuç Tohumu Nasıl Ekilmektedir

Havuç Tohumu Nasıl Ekilmektedir

ABONE OL
Mart 14, 2023 16:28
Havuç Tohumu Nasıl Ekilmektedir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havuç Tohumu Nasıl Ekilmektedir

Havuç Tohumu Nasıl Ekilmektedir. Ülkemizde belli alanlarda fakat önemli miktarlarda üretilip, tüketilen bir sebze havuçtur. Ayrıca havucun anavatanının ülkemiz olması, insanlarımızın bu bitkiyi çok eskiden beri ve iyi tanımasına olanak sağlamaktadır. Sebze üretimimiz içerisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Havucun iki parçalı bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle iki parça havuç tohumu olgunlaşması fazında birbirinden açılarak ayrılırken uç kısımları hala daha bitişik durumdadır. Ayrıca meyve yaprağı tohumun üzerinde yer almaktadır.

Havuç Tohumu Nasıl Ekilmektedir. Bu durumda tohum bir zar tarafından sarılmaktadır. Tohumlar boydan çizili olup, bu belirgin çıkıntılar üzerinde tohumların birbirine yumak şeklinde sarılmasına neden olan tüyler taşımaktadır. Tohumların uç kısımlarındaki tüyler daha uzundur. Tüylerin uç kısımlarında ise birbirine yapışık halde yumak yapmayı kolaylaştıracak çengeller bulunmaktadır. Havuç tohumu 2 ila 4 mm uzunluğunda ve 1 – 1,5 mm eninde olmaktadır. İrilik ilk şemsiyeden diğer şemsiye gruplarına doğru küçülmektedir.

Tüysüz 500 ila 800 adet tohum toplamda 1 gr gelmektedir. Tohumların iyi muhafazası halinde çimlenme gücünü 3 ila 4 yıl korumaktadırlar. Tüyler tohum ağırlığının yaklaşık %20 – 30 kadarını oluşturmaktadır. Ovulmamış tüyler tohumların  ekimi esnasında büyük problemlere neden olmaktadır. Bu nedenle tüylü tohumlar birbirine yapışarak bitkilerin ekim sıklıkları, bitki gelişmesi ve kaliteli ürün elde etmede olumsuz rol oynamaktadır. Hasat edilen tohumlar dinlenmeye ihtiyaç duymadan hemen ekilip çimlenmektedirler

Havuç Tohumu Nasıl Ekilmektedir. Dikkatli bir şekilde hazırlanarak inceltilen toprağa mibzer yardımıyla yapılmakta olduğu belirtilerek başlanmaktadır. Böylece derinliği ise 2,5 – 3 cm arasında olup 600-800 gr/da tohum atılmaktadır. Böylece ekimi gerçekleşen tohum miktarı sıra arası 25-40 cm lik aralıkla gider. Sıra üzeri ise, 5-12 cm arasında değişmektedir. Havuç, 10°C nin üzerindeki sıcaklıklarda çimlendiği bilinmektedir. Bu nedenle toprak sıcaklığının 10°C nin altında olmasında tohum çimlenmemektedir.

Aynı zamanda ise çimlenme toprak ısınana kadar uzamaktadır. Havuç tohumu zarar görmeden uzun bir süre toprak altında kalabilmekte ve şartlar uygun olunca ise çimlenmektedir. Bu uzun çimlenme süresi içinde yoğun yabancı ot gelişmesi meydana gelmektedir. Yabancı ot, ekim ve çimlenmenin önüne geçmektedir. Bununla birlikte yabancı otun önüne geçmek adına ekimden sonra ve çimlenmeden önce mutlaka yabancı ot ilacı kullanmak gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP