Havuç Nerede Yetişir

Havuç Nerede Yetişir

ABONE OL
Mart 14, 2023 16:36
Havuç Nerede Yetişir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havuç Nerede Yetişir

Havuç Nerede Yetişir. Serin iklimlerde yetiştirilmektedir. Kısa günlere de ihtiyaç duymaktadır. Erken gelişme dönemlerinde soğuklara ve dona karşı dayanıklı  olmaktadır. Ilıman iklimlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak, havuç kış bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Çeşitli havuç tohumu ülkemizde bulunmaktadır.

Havuç Nerede Yetişir. Sıcaklık konusunda havuç oldukça önemli olmaktadır.  Daha yüksek sıcaklıklarda, çiçeklenme artmaktadır. Ayrıca renk açılması ve verimin azalmasına neden olmaktadır. En iyi gelişme gösterdiği sıcaklık 15 veya 20 derecelerde gelişme ve büyüme göstermektedir. Devamlı yağış alan bölgelerde yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Çünkü sürekli yağış alan bölgelerde verim düşmektedir. En iyi gelişim gösterdiği toprak koşulları ise, tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Aynı zamanda toprak asidine karşı dayanıksız olmaktadır. Gevşek, derin ve organik madde miktarı yüksek olan topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Havuç yetiştiriciliği tohum ekimi ile üretimi yapılmaktadır.

Ekim zamanında tohumların sıra aralarına ve derinliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Tuzluluk ve asitlilik oranı, 6 veya 7 arasında olmaktadır. Bu topraklarda verim alınmamaktadır. Havuç tohumu, küçük çimlenme oranı düşük ve çevre koşullarından oldukça olumsuz etkilenmektedir. Toprak hazırlığı iyi yapılması gerekmektedir. Mutlaka yabancı ot veya benzeri maddeler olmaması gerekmektedir.

Havuç Nerede Yetişir. Ekim zamanı iyi ayarlanmaktadır. Şubat ayından Kasım ayına kadar ekimi yapılmaktadır. Sıraya veya serpme olarak ekim yapılmaktadır. Serpme ekimde, kumla karıştırılarak atılması gerekmektedir. Homojen çıkış sağlanması gerekmektedir. Daha sonra, 1 cm kalınlığında toprak ile kapatılmaktadır. Dekara, 5 veya 9 kg olarak tohum atılmaktadır.  Havuç tohumu  çimlenme döneminde sulamalara ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca toprak koşulları sağlanamadığı takdirde gübreleme yapılmaktadır.

Azot, potasyum ve fosfor verilmektedir. Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Bu bölgeler dışında ki bütün topraklarında yetiştirilen havuç üretiminin en yoğun olduğu bölge ise Ankara iline bağlı olan Beypazarı ilçesi olmaktadır. Aynı zamanda bu bölgeden yetiştirilen havuçlar toplam yapılan üretimin %60’ını oluşturmaktadır. Antalya, Hatay ve Mersin bu iller arasında bulunmaktadır. Ege Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak, bu bölgelerde don olayı  görülmektedir. Daha sonra Güney Marmara Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP