Fasulye Ekimi

Fasulye Ekimi

ABONE OL
Mart 14, 2023 12:33
Fasulye Ekimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fasulye Ekimi

Fasulye Ekimi. Kuru fasulye insan tüketimi için önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Fasulye bölgemizde yaygın ekilen şeker pancarı ve buğday için mükemmel bir ön bitkidir. Ayrıca fasulye tohumu sonra ekilen şeker pancarı ve buğday da önemli verim yükselişi görülmektedir. Baklagiller sahip oldukları protein, kalori, vitamin ve minerallerden dolayı insan beslenmesinde oldukça büyük bir öneme sahiptirler. Aynı zamanda iyi mineral kaynağıdırlar. Baklagiller kalsiyum bakımında tahıllardan daha zengindir.

Fasulye Ekimi.  Baklagiller önemli miktarlarda fosfor ihtiva etmektedir. Fasulyenin kuru taneleri yanında sebze olarak olgunlaşmış meyve ve taneleri kullanılmaktadır. Taze meyve ve tanelerinde %90 oranlarında su bulunmaktadır. Kuru tanelerinde hem protein oranı çeşit ve yetiştirme tekniğine göre değişmekle birlikte ortalama %22 oranlarındadır. Taze fasulye tohumu açık tarlada veya sera da yetiştirilecek ise ılık ortam oluşturulması son derece önemli olacaktır.

Bu yüzden özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ekilmesi ve toplanması özellikle verimlidir. Taze fasulye topraktan ve iklimden beklentileri olan bir bitkidir. Fasulye, iklim olarak ılık hava şartlarını seven bir sebzedir. Bu yüzden taze fasulyenin gelişme evresinde 20°C ila 25°C aralığında sıcaklık en ideali olmaktadır. Fakat 25°C üzerinde ki sıcaklık taze fasulye için fazlası ile zararlıdır. Aynı zamanda aşırı nemli ortamda yetişmesi kesinlikle sağlıklı değildir.Fasulye Ekimi. Fasulye ekimi zamanı toprak ısısı ile yakından alakalıdır. Bu nedenle çimlenmenin iyi sonuç verebilmesi için toprak sıcaklığı en az 8-10 oC derece olmalıdır. Fakat bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Toprak ısınmadan yapılan ekimde fasulye tohumu toprak ısınıncaya kadar çimlenmemekte ve çıkış gecikmektedir.

Ekim pnömatik (havalı) mibzerle 45 cm sıra arası, çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 6-10 kg tohum gerekir. Tohumluk miktarı türün bodur olması, ekim sıklığı, ekim yöntemi ve tohum iriliğine bağlı olarak değişmektedir. Sıraya ekimde küçük tohumlu çeşitler 6-7 kg’da, orta büyüklükteki çeşitler 7-10 kg’da, büyük tohumlu çeşitlerde ise 10-12 kg’da tohumluk kullanılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP