Domateste Yazlık Ve Kışlık Çeşitler

Domateste Yazlık Ve Kışlık Çeşitler

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:25
Domateste Yazlık Ve Kışlık Çeşitler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domateste Yazlık Ve Kışlık Çeşitler

Domateste Yazlık ve Kışlık Çeşitler; Ilık ve sıcak iklimlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Soğuk olan bölgelerde tarımı yapılmamaktadır. -20 derecelere kadar düştüğü zaman domatesler zarar görmektedir. Domates en iyi yetiştirme sıcaklığı, 22 ve 26 dereceler arasında gelişmektedir. Derin, geçirgen, humuslu ve besin maddesince zengin topraklarda tarımı yapılmaktadır.

Erkencilik istendiği zaman ise, kumlu topraklarda yetiştirilmektedir. Doğal Rio Grande domates kışlık domates grubuna girmektedir. Ayrıca kırmızı, sert bir çeşit olmaktadır. Toprak derin sürülmelidir. Sonbaharda pullukla toprak derince sürülmektedir. İkinci sürüm ilkbaharda tavında yine pullukla yapılmaktadır. Sonbahar aylarında ekimi yapılmaktadır. Metrekareye, 5 veya 6 gr olarak domates tohumu ekimi yapılmaktadır. Sıralı veya serpme ekim yapılmaktadır. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm kadar kalınlıkta harçla örtülmektedir. Daha sonra, hafifçe bastırılmaktadır. En son ise, sulama yapılmaktadır. Açıkta domates üretiminden 3600-4000 kg dekarda verim alınmaktadır.

Domateste yazlık ve kışlık çeşitler; Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesi olarak bilinmektedir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC’ye) düştüğünde bitki tamamen ölmektedir. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekmektedir.

Falkon domates çeşidi yazlık çeşitlerden olmaktadır. Haziran ayından başlayarak Eylül ayına kadar ekim işlemi yapılmaktadır. Metrekareye, 500 veya 600 gr tohum atılmaktadır. Ekim derinliği, 1 cm olarak domates tohumu ekimi yapılmaktadır. 3.9 ila 4.5 ton dekarda verim alınmaktadır.

Domateste Yazlık ve Kışlık Çeşitler; Doğal köy domatesi yazlık çeşitlerden olmaktadır. Geçci ve erkenci çeşitlerinin olması üretimde devamlılığı sağlaması bakımından avantajlı olmaktadır. Ayrıca, meyve kalitesi yüksek, nakliyeye dayanıklı yüksek verimli ve sofralık bir çeşit olmaktadır. Domates sabahları veya akşam üzeri toplanmaktadır. Hasat çeşidin erkenciliği, yetiştirme, bakım şartları ve gönderilecek pazarın uzaklığı gibi faktörler doğrultusunda hasat edilmektedir. Açıkta domates üretiminden 3600 veya 4000 kg/dekara ürün alınmaktadır.

Sırık domates çeşidi yazlık çeşitlerden olmaktadır. Ayrıca salkım domates tohumu şekli itibariyle basık bir görünüme sahip olmaktadır. Haziran ve Eylül aylarına kadar ekimi yapılmaktadır. Ege pembe yazlık çeşitlerden olmaktadır. Basık bir görünüme sahip olmaktadır. Haziran, Temmuz veya Eylül aylarında ekimi yapılmaktadır.  Metrekareye, 100 veya 150 gr tohum ekimi yapılmaktadır. Verim, 3 veya 9 ton arasında alınmaktadır. Ekim derinliği, 1 veya 1.5 cm olarak yapılmaktadır. Daha birçok yazlık çeşit bulunmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP