Domates Tohumu Nasıl Yetiştirilmektedir?

Domates Tohumu Nasıl Yetiştirilmektedir?

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:47
Domates Tohumu Nasıl Yetiştirilmektedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Tohumu Nasıl Yetiştirilmektedir?

Domates tohumu nasıl yetiştirilmektedir? Fide ve tohumdan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fide üretimi, genel olarak torf, perlit ve kum gibi karışımlar kullanılması gerekmektedir. Tohum ekimi, fide yetiştirme materyali tavlı ise sulama yapılmaması gerekmektedir.

Yetiştiriciliğe, önce toprak hazırlığı ile başlanmaktadır. Domates bitkisi derin köklü bir bitkidir. Bu nedenle toprağın derin sürülerek dikkatle hazırlanması verim açısından gerekli bir durumdur. Tarla tabanının 50 cm altında pulluk tabanı denilen geçirgen olmayan bir tabaka varsa bu tabaka sonbahar başlarında özel pulluklarla kırılmalıdır. Fide ile üretimde fidelik olarak sıcak yastıklar hazırlanmaktadır. Tohumların ekimi ocak nisan aylarında yapılmaktadır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilmektedir.

Tohumların 3 veya 4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri ve çimlendirilmesi gerekmektedir. Tohumlar 1 veya 3 cm derinliğinde ekilmesi daha uygun olmaktadır. Domates tohumu ekiminden sonra mutlaka sulama yapılması gerekmektedir. Kimyasal gübreler ekimden önce fide yetiştirme ortamına karıştırılması gerekmektedir.

Domates tohumu nasıl yetiştirilmektedir? Kotiledon  yaprakları gelişince dikim yapılmaktadır. Fide dikim zamanı ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı zaman yapılması gerekmektedir. Toprak ve hava sıcaklığı 12-15 derece fide gelişimi için uygun sıcaklık olmaktadır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7 veya 8 hafta sonra yapılması gerekmektedir. Tarlaya dikimde çiçek açmış fidelerin dikimi yapılmaması gerekmektedir. Bununla birlikte, meyve tutmuş fide dikimleri yapılmaması gerekmektedir. Bu gibi fidelerin gelişmeleri yavaş olmaktadır. Bu şekilde domatesler bodur kalmakta ve verim düşmektedir. Dikim akşama doğru yapılması fide gelişimi için uygun olmaktadır.

Domates tohumu nasıl yetiştirilmektedir? Fideler güneş altında bırakılmaması gerekmektedir. Fideler yaklaşık 15-20 cm boy alınca genellikle dikime hazır olmaktadır. Bölgemizde Şubat- Mart aylarında fide dikimi yapılması gerekmektedir. Dikimde can suyu verilmesi gerekmektedir. Bu sulama ile kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı gereken ilaçlamalar yapılması daha uygun olmaktadır. Sırık çeşitlerde sıra arası 60 veya 80 cm olarak ekimi yapılması gerekmektedir. Sıra üzeri 50 veya 60 cm olarak yapılması gerekmektedir. Yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm yapılması daha uygun olmaktadır.  Sıra üzeri 40 veya 50 cm olarak ekim yapılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP