Domates Tohumu Ekimine Hazırlık Nasıl Yapılmaktadır

Domates Tohumu Ekimine Hazırlık Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:27
Domates Tohumu Ekimine Hazırlık Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Tohumu Ekimine Hazırlık Nasıl Yapılmaktadır

Domates Tohumu Ekimine Hazırlık Nasıl Yapılmaktadır? Derin köklü bir bitki olduğundan dolayı sürümü derin yapılmaktadır. Sonbahar mevsiminde pullukla derince sürülen tarla, ilkbaharda toprak uygun tavdayken tekrar sürülmektedir. Toprağa sonbahar sürümüyle beraber dekara 3-4 ton ahır gübresi atılarak sürülmesi tavsiye edilmektedir. Ardından tırmık veya diskaro çekilerek keseklerin parçalanması sağlanmaktadır.

Domates Tohumu Ekimine Hazırlık Nasıl Yapılmaktadır? İlkbahar mevsiminde karık hazırlığından önce taban gübresi verilmelidir. Fosforlu gübrenin hepsi, diğerlerinin ise üçte biri taban gübresi olarak verilmektedir. Kalan gübreler bitkiler üzerinde meyveler görülmeye başladıktan sonra verilmektedir. Bu nedenle dekardan 5 ton verim alabilmek için saf olarak 12 kg N, 10 kg P2O5, 25 kg K2O verilmektedir. Ayrıca meyveler fındık büyüklüğüne gelince 10-15 gün arayla 2-3 kez yapılacaktır. Ayrıca magnezyum nitrat uygulamaları (100 lt suya 400-600 gr) ve yaprak gübrelemesi meyve kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Bununla birlikte bitkiye üst gübrelemeler kaç kez sulama yapılacaksa bölünerek her sulamadan sonra, toprak tava gelince toprağa serpilerek karıştırılmaktadır. Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı zaman, toprak ve hava sıcaklığı 12-15ºC’yi bulduğunda yapılmaktadır.

Domates tohumu ekim derinliği 0,5-1 cm , sıralar arası  90-130  cm, sıralar üzeri  mesafe ise 40-60 cm arasında olmaktadır. 0,5-1 cm derinliğinde ekilen domates tohumu üzeri ince bir tabaka olacak şekilde karışımla kapatılmaktadır ve fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir. Direkt olarak sulama yapılırsa tohumların derine gitmesine sebep olabilmektedir. Tohum çimlenme sağlayana kadar toprağın nemli kalması sağlanmaktadır. Bu süreçte ortam sıcaklığı 21-27 derece arasında olmaktadır. Açık arazide domates tohum çimlendirmesi yapacaksanız çimlendirme yapılacak olan toprak işlenmektedir. Ayrıca hazırlanmış toprağa domates tohumlarını yerleştirilmektedir ve üzeri ince toprakla 1 cm kalınlığında kapatılmaktadır. Ekim yapıldıktan sonra toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılmaktadır. Belli aralıklarla toprak nemlendirilmektedir. Çimlenme süresi tahmini 15-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Domates Tohumu Ekimine Hazırlık Nasıl Yapılmaktadır? Tarlada yetiştirilen domates tohumu ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Sofralık domatesler gidecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Domates gönderimi pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Ayrıca domates tarımında dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP