Domates Fidesi Ne Zaman Dikilmektedir?

Domates Fidesi Ne Zaman Dikilmektedir?

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:48
Domates Fidesi Ne Zaman Dikilmektedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Fidesi Ne Zaman Dikilmektedir?

Domates fidesi ne zaman dikilmektedir? Yeterli ve uygun şartlarda viyollerde yetiştirilen fidelerin dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı zaman yapılması gerekmektedir. Toprak ve hava sıcaklığı 12 veya 15 dereceyi bulduğu zaman yapılmaktadır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7 veya 8 hafta sonrasında yapılmaktadır. Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesi olmaktadır.

Gündüz 17 ve 26˚C, gece ise 14 ve 18 derece olmaktadır. Sıcaklık eksi derecelere kadar düşerse çünkü bitki zarar görmektedir. Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sevmektedir.

Fideler kök boğazına kadar dikilmelidir. Ancak derin dikimden   mutlaka kaçınılmalıdır. Toprak sıkıca bastırıldıktan sonra can suyu verilmelidir. Fidelerin yerlerine dikimi, donlar geçtikten sonra yapılmalıdır. Ayrıca fideler 3-4 gerçek yaprağa ulaştığında dikim işlemi gerçekleştirilmelidir. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir.  Dikim sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapmamalıdır. Fideler asıl yerlerine dikildikten iki hafta sonra birinci çapalama işi yapılmaktadır. Bundan 2-3 hafta sonra da ikinci çapalama gerçekleştirilmektedir.

Domates fidesi ne zaman dikilmektedir? Pazar isteklerine ve üretici bölge şartlarına uygun çeşitler seçilmesi gerekmektedir. Bitki dayanıklılığı ve erkencilik için fidelik dikim gerekmektedir. Dikim büyüklüğü, 5 veya 6 gerçek yapraklı olduğu dönemde dikim yapılmaktadır. Toprak ve hava sıcaklığı 12-15 °C’yi bulduğu zaman yapılması daha uygun olmaktadır. Fideler karıkların sırtına dikilmesi gerekmektedir.

Fideler, boyunun 2/3 si toprak altında, 1/3 i toprak altında kalacak şekilde karık boyunca dikimi yapılması gerekmektedir. Nisan ve Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmesi daha uygun olmaktadır. Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olması gerekmektedir. Sırık domates fidesi çeşitlerde ise sıra üzeri 30 veya 40cm yapılması gerekmektedir. Sıra üzeri 60 veya 70 cm olması gerekmektedir.

Domates fidesi ne zaman dikilmektedir? Çapalama dikimden 10 veya 15 gün sonra kesekler varsa kırılması gerekmektedir. Mutlaka yabancı otlar varsa temizlenmesi gerekmektedir. Fide boğazı gevşekse doldurulması gerekmektedir. Dikimi takiben 25 veya 30 gün sonra ikinci çapa yapılması uygun olmaktadır. Yabancı ot mücadelesi ve toprak neminin muhafazası için 3. ve 4. çapa yapılması gerekmektedir. Hasat ise, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60 veya 80 günlük sürede hasat olgunluğuna gelmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP