Cino Fasulye Yetiştiriciliği

Cino Fasulye Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 13:29
Cino Fasulye Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cino Fasulye Yetiştiriciliği

Cino Fasulye Yetiştiriciliği. Ilık iklim sebzesidir. İlkbahar ve sonbahar arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sıcaklık -2 veya -3  dereceye düştüğünde fasulye bitkisi zarar görmektedir. Ilıman iklim görülen yerlerde ilkbahar veya sonbaharda 2 mevsim ekim yapılabilmektedir.  1000 M2 ye ekilecek tohum miktarı 8 veya 10 kilogramdır.  10 veya 15 günde çimlenme gerçekleşmektedir. Ancak soğuk bölgelerde 2 mevsim yetiştiriciliği yapılamamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, sıcaklığın optimum 15 veya 21 derece olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir. Fasulye, tohumları toprak sıcaklığının 18 veya 30 derece olduğu zaman en iyi çimlenmeyi göstermektedir. Cino fasulye tohumu normal bir çimlenme gösterebilmesi için sıcaklık ile beraber toprak neminin de yeterli olması da gerekmektedir.  Fasulye fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmamaktadır. Toprak pH 5,5–6,7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır.

Cino Fasulye Yetiştiriciliği.  Meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bodur  oturak fasulye çeşidi arasında yer almaktadır. Yüksek verime sahip olup hasadı kolay bir şekilde yapılmaktadır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygun olmaktadır.

Türkiye’ye çok iyi adapte olmuş bir tür olup fasulye üretimi yapılan bölgelerde aranılan cino fasulye tohumu çeşitidir. 40 veya 45 günde hasada gelmektedir.  Pratikte her ne kadar ilk meyveler görülünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçınılırsa da bu devrelerde hava şartlarının etkisiyle su vermek gerektiği takdirde fazla olmamak şartıyla 1 veya 2 defa sulama yapmak gerekmektedir. Çiçek açıp ilk mahsuller görülmeye başladıktan itibaren 4-5 gün ara ile yeterli miktarda bitki gövdelerini fazla su ile temas ettirmeden sulama yapılmalıdır.

Cino Fasulye Yetiştiriciliği. Toprak isteği olarak fasulye tınlı, kumlu ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Fasulye tuzlu olan toprakları sevmemektedir. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmemektedir. Oturak fasulye çeşitlerinde ise sıra arası 40–50 cm ve sıra üzeri 15–20 cm bırakılarak 4-5 cm derinliğinde
çizgiler açılır veya mibzerle ekim yapılacaksa mibzer, istenilen sıra arası üzerinden ayarlanarak tohumlar ekilir.  Bakım şartları düzgün bir şekilde yerine getirildiği zaman Cino fasulye tohumu verimi miktarı  dekar başına  180 veya 240 kg civarındadır. Olgunlaşma günü yaklaşık  40 veya 45 gün aralığındadır. Hasat periyodu sezon boyudur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP