Boncuk Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği

Boncuk Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 13:51
Boncuk Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Boncuk Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği

Ilık ve hafif serin iklim bitkisi olmaktadır. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar arasındaki devrelerde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Gelişme devresi içinde 20-25 derece arasında sıcaklık istemektedir. 27-32 derece sıcaklıkta çiçeklerini döker ve verim düşer bundan daha düşük sıcaklıkta ise gelişmesi durmaktadır. Fasulye yetiştiriciliği için fazla nem ve sulamalar bitkilerin büyümesini durdurmaktadır. Çünkü, fazla nem hastalıkların kolay gelişmesine neden olmaktadır.  Boncuk Ayşe fasulye tohumu ekim için, toprak ısısının 20 veya 30 derece  arasında olduğu zaman en iyi çimlenme göstermektedir. Çünkü, minimum 10 toprak ısısında gelişme göstermektedir.

Toprak isteği olarak fasulye tınlı, kumlu ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Boncuk Ayşe fasulye tohumu tuzlu olan toprakları sevmemektedir. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmemektedir. Fasulye yetiştiriciliği; ise, hububat bitkilerinin hasadından sonra anızın sökülüp toprağa karıştırılması amacıyla 5-7 cm derinliğinde sonbaharda sürüm yapılmaktadır. İlkbaharda ekimden önce toprak tekrar kaz ayağı ile sürülür ve arkasından tarım aleti ile geçirilerek toprak ekime hazır hale getirilmektedir. Fasulyenin hasadında en ideal zaman; baklaların hakiki çeşit karakterinin gösterdiği iriliğin 1/3’ünü aldığı devredir. Bazı hallerde bu ölçü bozulabilirse de normal iriliğin yarısını asla geçirmemelidir. Fasulyelerin hasadı; küçük işletmelerde ve taze fasulye üretiminde elle baklaları teker teker toplamak suretiyle yapılmaktadır.

Boncuk Ayşe fasulyesi : Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü Boncuk Ayşe fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever, bol sudan hoşlanmamaktadır. Boncuk Ayşe fasulye tohumu yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilir dekara ortalama 5-7 kg tohum atılmaktadır. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz – 1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılmalıdır. Ekim derinliği 0,5 veya 1 cm derinliğinde olmalıdır. Sıra üzeri ekim mesafesi 7 veya 10 cm olmaktadır. Sıra arası ekim mesafesi 40 veya 60 cm olmaktadır. Tahmini Çimlenme Süresi 10 veya 15 gündür.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP