Bölgelere Göre Çilek Fidesi Tercihi

Bölgelere Göre Çilek Fidesi Tercihi

ABONE OL
Mart 14, 2023 12:17
Bölgelere Göre Çilek Fidesi Tercihi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bölgelere Göre Çilek Fidesi Tercihi

Bölgelere Göre Çilek Fidesi Tercihi. Büyüme süreci gün uzunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Kısa günlerde çiçek gözleri, uzun günlerde kolları gelişen çileklerin verimi, ekildiği yere ve zamana göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bir bölgede yüksek verim veren çilek fidesi başka bir bölgede verimsiz olabileceği, bölgelere göre yetiştirilecek türün seçilmesi tavsiye edilmektedir. Ekin kalitesini belirleyen bir diğer etken ise soğuklama olmaktadır. Ayrıca çilekler 400-500 saat soğuklamaya ihtiyaç duymaktadır.

Üzümsü meyvelerden olan çilek çeşitleri ülkemizde Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz Ereğlisi bölgelerinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Ayrıca meyvesi en kısa sürede olgunlaşan bitkilerden olan çilek, kendine has aroması ve kokusu sayesinde en çok ticareti yapılan tarım ürünlerindendir. Bilimsel adı Fragaria olan çileğin çiçeği Nisan ve Haziran ayların arasında açmaya başlamaktadır. Çiçekler yeterince açtıktan sonra ise meyveye dönüşmektedir. Başta yeşil ve beyaz renkte olan meyveler olgunlaştıkça kırmızı renge dönmektedir. Daha sonra tadı da şekerlenmeye başlamaktadır.

Bölgelere Göre Çilek Fidesi Tercihi. Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olmaktadır. Bu sebeple çilekte verim ile gün uzunluğu ilgilidir. Bu sebeple bir bölgeye uyan çeşit, diğer bölgeye uymayabilmektedir. Çiçek gözü oluşumunda gün uzunluğu ile sıcaklık ilişkisi ve çeşit özelliği bağlantılı olmaktadır.

Yaz dikiminde Frigo fideler kullanılmaktadır. Frigo fide fidelikten Aralık-Ocak aylarında sökülerek temizlenen fideler ilaçlanarak -2 C°’de soğuk hava depolarında muhafaza edilerek olan fidelerdir. Kış ekimi ise kışları ılık geçen yerlerde (Akdeniz Bölgesi) Ekim-Kasım aylarında taze fide ile yapılan dikim şeklidir. Sonbahar dikimi fidelikten sökülen taze fidelerle Eylül-Ekim aylarında yapılmaktadır. Fideler mantar ilaçlı çözeltiye 5-10 dakika batırılıp açılan çukurlara tam kök boğazı hizasında dikilmektedir. Derin ve yüzlek dikimden kaçınılmaktadır. Dikimden sonra bolca can suyu verilmektedir. Çilek fidesi kontrol edilerek derin ve yüzlek dikilenler düzeltilmektedir. Dikim 25 x 30 cm aralık ve mesafelerle üçgen şeklinde yapılmaktadır.

Bölgelere Göre Çilek Fidesi Tercihi. Çilek fidesi dikimi ise, metrekarede alana, 6000 fide dikimi yapılmaktadır. Üçgen dikim sistemi uygulanmaktadır. Dekara yaz dikiminde 6250, kış dikiminde ise 8000 fide dikilmektedir. Ancak, soğuk olan bölgelerde ise, malçlama işlemi yapılmaktadır. En iyi çilek fidesi; yediveren çilek fidesi, sulamayı oldukça fazla sevmektedir. Ancak, aşırı sulama yapılmaması gerekmektedir. Toprakta tuzluluk oranı artmaktadır. Ayrıca en uygun damlama sulama faydalı olmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP