Bezelyede verimi arttırmak için ne yapılmalıdır?

Bezelyede verimi arttırmak için ne yapılmalıdır?

ABONE OL
Mart 14, 2023 11:37
Bezelyede verimi arttırmak için ne yapılmalıdır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelyede Verimi Arttırmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Bezelyede verimi arttırmak için ne yapılmalıdır? Çimlenerek bitkilerin toprak yüzüne çıkıp gelişmeye başladığı ilk hafta içinde bezelye tohumu büyümeleri çok yavaştır. Yabancı otlar bitkilerin 4-5 yapraklı olduğu dönemde toprağı havalandırmak, varsa kaymak tabakasını kırmak, yabancı otları almak ve gerekiyorsa seyreltme yapmak amacıyla birinci çapa yapılmaktadır. İlk çapa köklerin zarar görmemesine dikkat edilerek yüzeysel yapılmalıdır. Birinci çapadan yaklaşık 20 gün sonra bitkiler 25-30 cm boylandıkları yabancı otların fazlalaştığı dönemde ikinci çapa yapılmaktadır. Bu çapa ile bitkilerin boğazları doldurulmaktadır.

Genellikle ikinci çapa zamanı çiçeklenmeden önceki dönemdir. Genelde iki çapa yeterlidir, ancak kaymak tabakası ve yabancı otların oluşması halinde üçüncü bir çapa da yapılabilmektedir.

Bezelyede verimi arttırmak için ne yapılmalıdır? Sırık bezelyelerde ikinci çapa ile birlikte herek verme işlemi de yapılmaktadır. Kafes tellerle, zikzaklı gergin iplerle, kargı veya sırıklarla bitkilere herek verilmektedir. Herekler bitkilerin rüzgârdan ve toprakta bulunan nemden zarar görmemesini sağlar. Bitkiler hereklere büyüme uçlarındaki sülüklerle çok sağlam olarak tutunurlar. 3-4 m.de bir dikilen kazıklara kafes teller meyilli şekilde duvar gibi çekilir. Bezelye tohumu bitkileri bu kafes telleri üzerinde çok iyi gelişir. Düzenli hasat yapılarak bezelye yetiştiriciliğinde kaliteli ve düzgün meyveli ürün elde edilmektedir. Özellikle bu yöntem küçük aile işletmelerinde sofralık, taze bezelye üretiminde kullanılmaktadır.

Bezelyede verimi arttırmak için ne yapılmalıdır? Bezelye tohumu kendinden önce yetiştirilmiş olan bitkiye verilmiş olan gübrelerle çoğu kez yetinmektedir. Bezelye yetiştiriciliğinde verim artırmak için çiftlik gübresi vermekten kaçınılmalıdır. Çiftlik gübresi vegatatif kısımların aşırı gelişmesini sağlar; bakla ve dane veriminin azalmasına neden olur. Fakat toprağın yapısını düzeltmek için verilmesi gerekiyorsa, bezelyeden önce yetiştirilen çapa bitkilerine verilmelidir. Bezelye, potasyum ve fosfor eksikliğine karşı çok hassastır. Topraktaki fosfordan çok iyi faydalanılmaktadır. Gübreleme; ekim öncesi toprak işleme sırasında yapılmalıdır. Her ilaçlamada yaprak gübresi kullanılmalıdır. Yaprak gübreleri bitkilerin strese girmesini önler. Bitkilerin mikro element ihtiyaçlarını karşılar. Meyve tutumunu ve meyvelerin kalitesini arttırır. Bu durumda bezelye yetiştiriciliğinde verimi arttırır. Yapraklar oluştuktan sonra 15 gün aralıklarla üç Goldenmix uygulaması yapraktan yapılmaktadır. Hafif bünyeli topraklarda ve elle hasatta verilen gübre miktarı artırılmalıdır .

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP