Bezelyede ekime hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Bezelyede ekime hazırlık nasıl yapılmalıdır?

ABONE OL
Mart 14, 2023 11:47
Bezelyede ekime hazırlık nasıl yapılmalıdır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelyede ekime hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Bezelyede ekime hazırlık nasıl yapılmalıdır? Bezelye iklim istekleri olan ve seçici bir bitkidir. Bu yüzden her iklimde bezelye tohumu yetişmesi mümkün değildir. Bezelye bitkisi serin iklimleri sever. Bu sebeple havaların serin ve nemli olduğu zamanlarda iyi gelişme gösterir. Yetiştirilme süresi boyunca sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması uygundur.

Çimlenme aşamasında ise topraktaki yüksek nem tohumun bozulmasına sebep olabilir. Bezelye tohum ekimi Kasım ve Mayıs ayına kadar yapılmaktadır. Ülkemizde tohum ekimi çoğu zaman Şubat ve Mart aylarında yapılmaktadır. Kasımın son haftasına kadar sonbahar çeşitleri, Şubat ayının ortasına kadar ise erkenci çeşitlerin ekimi yapılmaktadır. Nisanın son haftasına kadar yarı erkenci ve geçici çeşitler ekilir. Nisan ayından sonra da sıcağa dirençli türlerinin ekimi yapılmaktadır. Ekim şekli ise ekim aralıkları, çeşit özelliğine, işletme büyüklüğüne ve nasıl değerlendirildiğini bağlı olarak değişmektedir.

Bezelyede ekime hazırlık nasıl yapılmalıdır? Bezelye ekimi için toprağın sıcaklığı 7-8 derece arasında olması gerekmektedir. Bezelye tohumu 2 derece civarında çimlenmekte bir gelişme döneminde ise yüksek sıcaklık ve uzun güneşlenme süresinden pek hoşnut olmaz. Bu yüzden böyle dönemlerde bezelye bitkisi için rutubet ve serin ortam gerekmektedir. Gelişme döneminde ise yüksek sıcaklık ve kuraklık bitkinin tüm gücünü yoğun şekilde eşeyli faza kullanılmasına neden olur. Bezelye bitkisi bodur kalıp ve meyvelerin normal iriliklere ulaşamazsa çabuk ve zoraki olgunlaşma nedeniyle verim ve kalite de büyük kayıplar meydana gelir. İlkbahar mevsimini hekimlerinde topraktaki azot tutan bakterilerin ve mikroorganizmaların işlevleri kolaylaştırmak için toprak sonbahar ikliminde 20-25 santim derinlikte, 1-2 defa sürülerek havalandırılmaktadır.

Bezelyede ekime hazırlık nasıl yapılmalıdır? Bezelye ekimi sonbaharda yapılacaksa tarlanın anız yakılmasından sonra, ekim öncesinde tekrar sürülmesi gerekir. Bu arada toprak iyi işlenmesi önemlidir. Hasat makine ile yapılırsa tarla yüzeyinin düzgün olması gerekir. Hem sonbaharda hem de ilkbaharda bezelye tohumu ekim işlemleri başladığı zaman, toprak tırmıkla düzeltilerek hazır hale getirilmektedir. Bezelye ekimini alüvyal ve su tutma oranı yüksek olan bir bölgede yapılması önemlidir. Çünkü çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda çimlenmemektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP