Bezelye tohumu nasıl ekilir.

Bezelye tohumu nasıl ekilir.

ABONE OL
Mart 14, 2023 11:41
Bezelye tohumu nasıl ekilir.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye tohumu nasıl ekilmektedir?

Bezelye tohumu nasıl ekilir? İklim tercihi bakımından Bezelye bitkisi kaprisli bir bitkidir. Ve bezelye serin iklim seven bir bitkidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türü grubuna girmektedir. Serin ve nemli hava koşullarında çok iyi gelişme göstermektedir. Ancak, sıcak ve kuru havalarda da yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Bezelye bitkisi toprak isteği bakımından da seçici bir bitkidir . Serin ve yağışlı dönemde yetiştirildiği için alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Ayrıca ağır bünyeli  topraklardan hoşlanmamaktadır. Çimlenme aşamasında nemli ve çok rutubetli topraklarda tohumlar iyi çimlenme göstermez . Toprak nemliliği gelişmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temas etmemesi için gerekli önlemler alınmaktadır.

Bezelye tohumu nasıl ekilir? Tohum ekimi 7 derece veya üzerindeki toprak sıcaklıklarında yapılabilmektedir. Ve tohum 2°C’de çimlenmektedir . Çimlenme çok yavaş gerçekleşmektedir. Bezelye çimlenme döneminde rutubet ve serin ortamları çok iyi çimlenme göstermektedir. Ağır topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Ekim tarihi ise, Kasım ayından başlayarak Mayıs ayı sonuna kadar  ekiminin yapılması gerekmektedir.

Bezelye ekimi toprak sıcaklığının 7 veya 8 derece olduğu dönemlerde yapılması gerekmektedir. Bezelye tohumu ekim zamanı Şubat ve Mart aylarında ekim yapılmaktadır. Çeşitlere göre tarihleri ve zamanları değişkenlik göstermektedir. Kasım sonuna kadar sonbahar çeşitleri, şubat ayından mart ayının ortasına kadar erkenci çeşitler, mart ortasından nisan başına kadar yarı erkenci ve geçici çeşitler, nisan ortasından sonra ise sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekiminin yapılması gerekmektedir. Ekim toprak tavında iken yapılması daha sağlıklı ve verimli olmaktadır.

Bezelye tohumu nasıl ekilir? Sıra arası 3 veya 40 cm, sıra üzeri ise 5 veya 15 cm olacak şekilde tohum ekimi yapılmaktadır. Sırık bezelye tohumu ekiminde sıra arası 50 veya 80 cm, sıra üzeri ise 15-25 cm olacak şekilde aralıklarla tohum ekimi yapılmaktadır. Dekar başına 10 veya 12 kg arasında tohum serpilmektedir. Tohum ekimi bölgelerin iklim şartlarına göre değişiklik göstermektedir.

Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar tohum ekimi yapılmaktadır. Ülkemizde bezelye tohum ekimi genellikle Şubat ve Mart aylarında yapılmaktadır. Ayrıca 30 Kasıma kadar sonbahar çeşitleri, Şubat ayından 15 Marta kadar erkenci çeşitler ekilmektedir. Bununla birlikte nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitlerin ekimi yapılmaktadır. 15 Nisandan sonra ise sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmaktadır.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP