Beef Domates Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılmaktadır

Beef Domates Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:44
Beef Domates Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beef Domates Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılmaktadır

Beef Domates Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılmaktadır? Tüm işlemlerden yapılmadan, herhangi bir gübreleme yöntemi uygulamadan önce, alanın toprak durumu kontrol edilmelidir. Bu nedenle toprak analizi yaptırmak şarttır. Ayrıca  altı aylık veya yıllık toprak analizi yapmak gerekli bir durumdur. Ekim işlemi için  alanların tümü aynı değildir. Bu nedenle toprak ve doku analizi sonucunu dikkate almak gerekmektedir.

Aynı zamanda tarlada daha önce yetiştirilen  ürünlerinde bilinmesi ve daha sonra gübreleme programı uygulanması gerekmektedir. Taban gübrelemesi mutlaka toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Taban gübresi ürün arazide yokken yapılan gübre olarak bilinmektedir. Organik kaynaklı gübreler hem toprak yapısı için hem de yetiştirilecek ürün için olumlu etki özelliğine sahiptir.

İlkbaharda sürümden önce pulluk altına fosforlu gübre uygulaması yapılmaktadır. Potasyumlu gübrenin 2/3’ü ile azotlu gübrenin 1/3’ü domates fidesi dikimi esnasında toprağa verilmektedir.  Potasyumlu gübrenin kalanı ve azotlu gübrenin 1/3’ü meyve tutumunda, azotlu gübrenin kalan diğer kısmı ise ilk hasattan sonra toprağa uygulaması yapılmaktadır.

Beef Domates Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılmaktadır? Tınlı topraklarda ise, Azot, Potasyum ve Fosfor uygulaması, üçte biri tabandan verilmektedir. Üçte ikisi üst gübreleme damlama yöntemi ile yapılmaktadır .Tamamı ise, üst gübreleme olarak da verilmektedir. Killi topraklarda, Azot, Potasyum ve Fosfor gübreleri üçte ikisi tabandan verilmektedir. Eğer ki, eksiklik yok ise,  tamamı damlama yöntemi ile verilmektedir.

Fosfor ve potasyumlu gübreler, toprak yüzeyine serpilerek verilmektedir. Organik gübre, potaslı ve fosforlu gübrelerin taban gübrelemede bant halinde verilmektedir. Gübre verilme zamanları gübre çeşitlerine göre de farklılıklar göstermektedir. Genel olarak, Azotlu gübreler 2 veya 3 kısımlar halinde verilmektedir. İlk kısım domates tohumu ekim veya dikimle beraber verilmektedir. İkinci ve üçüncü kısımlar ise, gelişme durumuna göre sonraki dönemlerde verilmektedir. Fosforlu gübreler bir seferde son toprak işlemesinde pulluk altına ayarlanarak verilmektedir. Aynı zamanda potaslı gübreler ise; ekim veya dikimle birlikte bir seferde veya iki seferde verilmektedir.

Beef Domates Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılmaktadır? Domates bitkisinde sulama karık veya damla sulama yöntemleri ile yapılmaktadır. Ancak kalite ve verim üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı genel olarak damlama sulama yöntemi kullanılmalıdır. Domates bitkisinin su isteği yetiştiği bölgenin toprak yapısını, hava koşullarına göre değişebilmektedir. Örnek verilecek olursa ağır killi topraklarda kumlu topraklara kıyasla daha az sulama yapmak gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP