Balon bezelye yetiştiriciliği

Balon bezelye yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 11:46
Balon bezelye yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balon bezelye yetiştiriciliği

Balon bezelye yetiştiriciliği. Serin iklim bitkisidir. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermesine karşın sıcak ve kuru havalardan hoşlanmamaktadır. Balon bezelye tohumu yetiştirme dönemi süresince sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması istenmektedir. Çimlenme döneminde topraktaki yüksek nem tohumun çürümesine neden olmaktadır. Protein ve karbonhidrat içeriği bakımından ve özellikle A, B ve D vitaminlerince zengindir.

Baklagil sebzeleri içinde yer alan bezelye insan beslenmesinde önemli bir sebzedir.  Bezelyenin bir çok çeşidi vardır. Bodur (30- 40 cm boylanarak yeşil yapraklarıyla toprağa yayılıp zemini örten) ve sırık (gövdesinden çıkardığı sülüklerle yüksek boylu ne bulursa ona tutunan tırmanıcı) çeşitleri vardır. Bezelye çeşitlerinden bazılarının yalnızca taneleri, bazıları da kabuklarıyla birlikte yenilmektedir.

 

Balon bezelye yetiştiriciliği. Orta erkenci ve taze tüketimi uygun bezelye çeşidi olan balon bezelye çeşidi etli baklalara ve koyu yeşil bir renge sahiptir. Balon bezelyenin taneleri ortalama 8 veya 10 adet olmaktadır. Ayrıca balon bezelye boyu ortalama 12 veya 13 cm uzunluğuna ulaşmaktadır. Balon bezelye tohumu ülkemiz iklim şartlarına da iyi adapte olmaktadır. Bu yüzden ülkemizde en çok tercih edilen bezelye çeşididir. Sonbaharda 15 cm derinliğe kadar sürülen toprak kışı geçirdikten sonra 5-8 derinliğe hazırlanır ve derinliği tırmıklarla düzeltme yapılarak balon bezelye türü ekimi işlemi yapılmaktadır. Sıra arası ekim mesafesi 30-40 cm, sıra üzeri ekim mesafesi 5-8 cm olmalıdır

Balon bezelye yetiştiriciliği. Makine kullanımı ile yapılan balon bezelye tohumu ekimi en uygun ekim yöntemidir olmaktadır. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ilkbahar ekimleri Şubat Mart ayları arasında yapılabilmektedir. Orta Anadolu ise Mart Nisan ayları arasında balon bezelye  ekimi yapılmaktadır. Kurak iklim koşullarının olduğu bölgelerde çimlenme ile çiçeklenme arasındaki süreçte sulamaya çok özen gösterilmelidir. Balon bezelye verimini arttırmak için sulamaya dikkat edilmektedir.  Balon bezelye bitkisi Potasyum ve fosfora karşı ilgilidir. Eksikliği görüldüğünde takdirde dekara 4-6 kg azot,4-6 kg P2O5, 4-6kg K2O ve yaprak gübreleri uygulanabilmektedir. Fakat çiftlik gübresi uygulanması tavsiye edilmemektedir. Balon bezelye hasadı, ürünün kullanım yerlerine göre taze halde veya kuru taneleri dökülmeden önce toplanmaktadır. Son olarak bir dekar alandan 1.5-3 ton taze balon bezelye elde edilmektedir. Ve 400-900 kg taze iç balon bezelye elde edilebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP