Alman Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği

Alman Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 13:17
Alman Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alman Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği.  Ilık iklim sebzesidir. İlkbahar ve sonbahar arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sıcaklık -2 veya -3  dereceye düştüğünde fasulye bitkisi zarar görmektedir. Ilıman iklim görülen yerlerde ilkbahar veya sonbaharda 2 mevsim ekim yapılabilmektedir. Ancak soğuk bölgelerde 2 mevsim yetiştiriciliği yapılamamaktadır

. Yapılan araştırmalara göre, sıcaklığın optimum 15 veya 21 derece olduğu yerlerde rahat bir gelişme göstermektedir. Fasulye, tohumları toprak sıcaklığının 18 veya 30 derece olduğu zaman en iyi çimlenmeyi göstermektedir. Tohumların normal bir çimlenme gösterebilmesi için sıcaklık ile beraber toprak neminin de yeterli olması da gerekmektedir.  Alman Ayşe fasulye tohumu fazla asit karakterli topraklardan hoşlanmamaktadır. Toprak pH 5,5–6,7 olduğu yerlerde en iyi ürün alınmaktadır.

Alman Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği. Sıra usulü  fasulye tohumu yetiştirmede; çeşidin sırık veya yer çeşidi oluşuna göre, elle yapılacak ekim usulünde önceden, sırık çeşitlerde sıra arası 50 veya 60 cm ve sıra üzeri 20 veya 30 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ocak usulü ekimde 1,5 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde küçük tavalar hazırlanmalıdır ve bu tavaların içerisinde 50 veya 60 cm aralık ve mesafe üzerinden sırada 4 veya 5 ocak olacak şekilde 2 sıralı 8-10 ocak hazırlanır. Alman Ayşe fasulye tohumu ekimi bu ocaklara yapılmalıdır. Fasulyelerin meyvesi olan baklalar çeşide göre; kılçıklılık, şekil, uzunluk, genişlik, dolgun ve yassılıkları ile renk bakımından büyük farklar göstermektedir.  Toprak isteği olarak fasulye tınlı, kumlu ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir.

Alman Ayşe Fasulye Yetiştiriciliği. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmemektedir.  Alman Ayşe fasulye tohumu yetiştiriciliği; ise, hububat bitkilerinin hasadından sonra anızın sökülüp toprağa karıştırılması amacıyla 5 veya 7 cm derinliğinde sonbaharda sürüm yapılmaktadır. Alman Ayşe fasulyesi: Meyvesi kılçıksız veya sırık bir fasulye çeşididir. Oldukça güzel görünüme sahip olup son derece lezzetlidir. Pazar ve manavlarda aranan çeşit arasındadır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü Alman Ayşe fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever çünkü: bol sudan hoşlanmamaktadır.  Şeker  fasulye: Meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim veya konserve yapımı için uygundur. Türkiye’ye çok iyi adapte olmuş bir tür olup fasulye üretimi yapılan bölgelerde aranılan bir çeşittir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP