Açık Alan Çilek Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü Sitemizde.

Açık Alan Çilek Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü Sitemizde.

ABONE OL
Mart 14, 2023 12:13
Açık Alan Çilek Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü Sitemizde.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Açık Alan Çilek Yetiştiriciliği

Açık Alan Çilek Yetiştiriciliği. Çilek üzümsü meyveler arasında en önemli yere sahiptir. Çilekte gün uzunluğu önemlidir çünkü: kısa günde çiçek gözleri uzun günde kol gelişimi olmaktadır. Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi bulunmaktadır. Soğuklama ihtiyacı 400 veya 500 saat olarak belirlenmiştir. Çilek -10 dereceye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilmektedir. Fakat daha soğuk bölgelerde bitki samanla, yaprakla örtülerek soğuklardan korunmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde en ideal toprak; pH 6,5-7 olan, su tutma kapasitesi düşük ve kumlu tınlı hafif bünyeli topraklardır. Kirece hassastır çünkü: Kireci fazla olan topraklar çilek yetiştiriciliği için uygun değildir. Toprak kökenli mantarsal hastalıklara karşı duyarlıdır bu yüzden toprak nematod yönünden  ve hastalıklardan temiz olmalıdır.

Açık Alan Çilek Yetiştiriciliği. Büyük arazilerde karık pulluğu ile küçük alanlarda ise elle 60-70 cm genişliğinde ,20-30 cm yüksekliğinde masuralar açılarak toprak dikime hazır hale getirilmelidir. Çilek fidesi  yetiştiriciliğinde 4 dikim zamanı bulunmaktadır bunlar ilkbahar, kış , yaz, sonbahar dikimleridir.  Ancak kış dikimi kışları ılık geçen yerlerde yapılmaktadır. Dekara 7000 veya 8000 adet bitki dikilir. Dikimler fidelikten sökülen yavru bitkilerle yapılmaktadır. Akdeniz Bölgesinde kış dikimi için en uygun zaman Ekim 15 – Kasım 15 arasıdır. İlkbaharda açıkta Mart ortasından itibaren ürün alınmaya başlanmaktadır. Kış dikiminde fidelerin tutma yüzdeleri yüksektir bu yüzden bitkilerin sulanması önemli sorun yaratmamaktadır. Dikim sıra üzeri ve sıra arası 25 x 30 cm olmak üzere yapılır.

Yaz Dikimi Frigo bitkilerde yapılmaktadır. Bu dikim sisteminde verim kış dikimine göre 2-3 kat daha fazladır. Ancak ürün kış dikimine göre biraz geç kalmaktadır. Akdeniz Bölgesinde yaz dikimi için en uygun zaman Temmuz 15 – Ağustos 15 arasıdır.-20 OC ‘den çıkartılan frigo fideler bir gece suda bırakılarak daha sonrasında dikim işlemi gerçekleştirilmelidir. Fideler sıra üzeri ve sıra arası30 x 32 cm olarak dikilir fakat  yazın sulama büyük problem teşkil eder.

Açık Alan Çilek Yetiştiriciliği. Dekara yaklaşık 6200 adet bitki dikilmektedir. Bütün yaz ve sonbahar aylarında büyümelerine devam eden bitkiler giderek kuvvetlenmekte ve kışa 5-10 gövdeli olarak girmektedirler. Böyle bitkiler kış soğuklarına karşı dayanıklı olmaktadırlar. Tesis edilen bölgeye göre bu bitkiler Şubat -Mart aylarında bol çiçek açar ve meyve vermeye başlar .Akdeniz kıyı kesiminde ürün Haziran- Temmuz ayına kadar devam eder bu dikim sisteminde bir dekarlık alandan ortalama 3-8 ton ürün alınmaktadır.  

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP