Yulaf Yetiştiriciliği ve Üretimi

Yulaf Yetiştiriciliği ve Üretimi

ABONE OL
Mart 14, 2023 09:16
Yulaf Yetiştiriciliği ve Üretimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yulaf, arpa ve buğday bitkisine göre daha yeni bir kültür bitkisidir. Sorguçlu yulaf ve dişli yulaflar olmak üzere iç kavuzunun özelliğine göre iki sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıflandırılmanın yanında kromozom sayılarına göre de sınıflandırılmaktadır.  Anadolu da ilk olarak yabani ot olarak daha sonra taneleri at besini olarak kullanılmıştır. Son yıllarda yulaf insan besini haline gelmiş ve endüstride kullanılmaya başlanmıştır. Bu gelişmeler yulaf yetiştiriciliğinin artmasına sebep olmuştur.

Bilimsel Adı : Avena sativa

yulaf yetiştiriciliği
Yulaf Yetiştiriciliği

İklim İstekleri

Serin iklim tahıllarından olan bitki, iklim isteklerinde diğer türlere göre oldukça seçicidir. Kışların sert geçtiği ve kar örtüsünün kalın olduğu bölgelerde büyük soğuk zararları görülür. Tercihen ova, dağ eteği ve sahil kısımların iklim koşullarına uygun bir bitkidir. Yağış miktarı yıllık 700-800 mm olan bölgeler yulaf yetiştiriciliği için elverişli olabilir.  Nemli ve serin iklim koşullarını seven ve aynı zamanda düşük sıcaklıklara karşı dirençsiz olan bitkinin iklimsel koşullardan dolayı yetiştirilmesi sınırlı bölgelerde olabilmektedir.

Toprak İstekleri

Çavdar bitkisine göre daha az toprak seçiciliği olan serin iklim tahılıdır. Fakir topraklarda bile yeterli nem koşulları sağlandığında yetiştirilebilmektedir. Verim için zengin toprakların olmasına gerek yoktur. Yetiştiricilik için yeterli oranda besin maddesi bulunması halinde rahatça yetiştiricilik yapılmaktadır. Killi, tınlı ve kumlu toprak yapısı fark etmez bol humuslu olması yeterli olmaktadır. Bataklıkların kurutulması için tercih edilen kültür bitkilerinden bir tanesidir. Yulaf bitkisi aynı aileye ait tüm bireylerden daha fazla tuzluluğa dayanabilir.

Gübreleme

Yanmış hayvan gübresi topraktaki havalanmayı ve su tutma oranını arttırması nedeniyle bitkinin yetiştiriciliğinde en etkili gübrelerdendir. Killi toprak yapısına sahip arazilerde dekara yaklaşık 2,5 ton yanmış çiftlik gübresi serilmesi yeterli olacaktır. Kimyasal gübre ekimden önce verilmemelidir. Bu durum olgunlaşmaların ve bitki boylarının aynı olması isteğinden dolayıdır. Özellikler azotlu gübreler başaklanmadan hemen önce verilmelidir. Dekara 5 kilo azot ve 6 kilo potasyum olmak üzere hesaplanıp araziye bu oranda gübre verilmelidir.

Yulaf
Yulaf

Yulaf Yetiştiriciliğinde Ekim Nöbeti

Yulaf bitkisi besin miktarınca fakir topraklarda yetiştiğinden dolayı çiftçi ekime önem vermemektedir. Gübre kullanılmamasının yanında diğer tahıl bitkilerinden de sonra ekenler bulunmaktadır. Kök yapısı diğer tahıl bitkilerine göre daha sağlama olduğu için toprakta ki suyu ve besin maddelerini daha kolay almaktadır. Bundan dolayı yulaf bitkisinden dolayı hemen ekim yapılmamalıdır. Ekim nöbeti yaparken çapa bitkileri kullanılabilir ya da hayvancılıkla ilgili olup yonca ekilebilir. Baklagillerden tırtırla karışık ekilebilir ya da yulafla fiğ yem bitkisi olarak da beraber dikilebilmektedir. Ekim nöbetinin nasıl olacağı bulunduğunu bölgeye ve çevre şartlarına göre değişmektedir.

Yulaf Ekimi

Yulaf bitkisinden yüksek verim ve kalite alınması için kışın ekilmelidir.  Burada dikkat edilmesi gereken yetiştiricilik yapılan bölgedeki kış soğuklarının yulaf bitkisine zarar vermemesidir. Genellikle Ekim aynın sonları ile Aralık aynın başlarına kadar ekim yapılmalıdır. Yazlık olarak ekilecekse kesinlikle erken ekilmelidir. Bitkinin generatif ve vejatatif süreçleri uzun sürmektedir. Başaklanma dönemi yaz sıcaklarının ve kurak olan zamanlara getirilmemelidir.

Ekimde değişik toprak yapılarına göre farklılıklar vardır. Ağır topraklara serpme ekim yapılarak üzeri çalı ile örtülürken, kumlu-milli topraklarda mibzer ile yapılmaktadır. Kuru toprak yapılarında ise kışlık ekim yapılmadan önce derin sürüm yapılmalı ve arklar şeklinde ekim yapan başlıklı mibzer kullanılmalıdır. Dönüme yaklaşık 15-18 kg tohum kullanılmaktadır.

Avena sativa
Avena sativa

Yulaf Hasadı

Hasat zamanının belirlenmesi oldukça önemlidir. Başaklarda oluşan tanelerin durumu farklılıklar göstermektedir. Ana saptaki taneler ile yan saplardaki tanelerin olgunluk seviyeleri aynı olmayabilir. Sarı olum ve tam olum devreleri arasında biçilmelidir. Biçilen bitkiler 3-4 gün kurutulduktan sonra harmanı yapılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP