Çocuklarda idrar kaçırma problemi, 5 yaşından büyük çocukların 1 ay içinde 2 geceden daha fazla altına kaçırmaları olarak tanımlanmaktadır. İdrar kaçırma geceleri olabileceği gibi, gündüz uyanıkken ve çocuk hareket halindeyken de yaşanabilir. Ancak gece idrar kaçırma ile gündüz idrar kaçırma sorununun sebepleri ve uygulanacak olan tedaviler birbirinden ayrılmaktadır.
Çocuklarda idrar kaçırma sebepleri gece ve gündüz idrar kaçırma olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Çocukların gece idrar kaçırma nedenleri genellikle aşağıdaki gibidir:
Çocuğun gece idrar kaçırmasının fizyo patolojik nedenleri ise şu şekildedir:
Okul çağındaki her 5 çocuktan 1’inde gündüz idrar kaçırma problemi görülmektedir. Ancak bu sorun gece yaşanandan daha farklıdır. Gündüz yaşanan idrar kaçırma problemi birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Çocukların gündüz idrar kaçırma nedenleri ise aşağıdaki gibidir:
Gülme Esnasında İdrar Kaçırma: Bu sorun çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülmektedir. Gülme esnasında altına kaçırma problemi gündüz idrar kaçırma problemi sebeplerinin en hafif olanıdır.
Tembel Mesane Sendromu: Tembel mesane sendromu olan çocuklar tuvalete çok az çıkarlar. Bu çocuklarda idrar kaçırma sorunları da sıklıkla görülmektedir. Bu durum mesanenin çıkışı ile idrar tutma mekanizmasının arasındaki bölgede bozukluklar yaşanmasından dolayı meydana gelir.
Hinman Sendromu: Hinman sendromu olan çocuğun mesanesi olması gerekenden çok daha kalındır. Bu çocuklar çok sık idrar enfeksiyonuna yakalanabilir ve idrarını kaçırabilir. Hinman sendromu, tedavisi geciktirilmemesi gereken bir sorundur.
Aşırı Aktif Mesane: Aşırı aktif mesanesi olan çocuklar diğer çocuklardan daha fazla tuvalete çıkma ihtiyacı hissederler. Bu da onların gündüz çok fazla kere tuvalete koşmalarına neden olabilir ve çocuklar bu sırada idrarını kaçırabilirler.
Mesane Kapasitesinin Düşük Olması: Çocuklar büyüdükçe mesanelerinin oranı da onların vücuduna oranla büyümektedir. Ancak bazı durumlarda çocuk büyüse bile mesane gerektiği kadar büyümez. Bu durumda çocuklarda idrar kaçırma problemleri görülebilir.
Böbrek Reflüsü: Böbrek reflüsü, ateşli idrar yolu enfeksiyonu sonrasında gerçekleşen bir durumdur. Mesaneden böbreğe idrar kaçması sonucunda her 4 çocuktan 1 tanesinde idrar kaçırma problemi görülmektedir.
Eğer çocuk gündüzleri idrarını kaçırıyorsa tanı, fiziksel muayene ve idrar tahlilleriyle konulabilir. Ancak bu aşamada hastalığın öyküsünün dinlenmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Bu yüzden ebeveynler muayene esnasında çocuğun yaşadığı bütün sorunları çekinmeden anlatmalıdırlar.
Çocuklarda idrar kaçırma probleminin tanısı için aşağıdaki testler yapılabilir:
Çocuğun idrar kaçırma sorununu gece veya gündüz yaşamasına göre tedavinin şekli de değişmektedir.
Çocuklarda gece idrar kaçırma tedavisi aşağıdaki tedavi yöntemleri ile yapılmaktadır:
Çocuklarda gündüz idrar kaçırma tedavisi ise şu yöntemlerle yapılmaktadır:
Çay, kahve ve kola gibi gazlı içecekler çocuklar için zararlı içeceklerdir. Bu tür içeceklerden çocuğun olabildiğince uzak tutulması en doğrusu olacaktır. Buzlu çay tüketimi de idrar kaçırmaya neden olabilmektedir. Tuzlu gıdalar da çocukların tüketmemesi gerekenlerden biridir. Fazla tuz tüketimi çocuğun daha fazla sıvı almasına neden olacaktır.
Böylece çocuğun işeme probleminde artış görülebilir. Acılı ve baharatlı gıdalar da çocuğun mesanesinin kasılmasına neden olabileceğinden tüketmemesi sağlanmalıdır. Çocuğun dengeli beslenmesine dikkat etmek en doğru yöntemdir. Kabızlığı önlemek amacıyla çocuğun lifli gıdalar yediğinden emin olmak gerekir. Beslenmede dengeyi sağlamak için çocuk bir öğün et tükettiyse öbür öğün sebze ve meyve verilmelidir. Son olarak da çocuğun hazır gıdalardan uzak durması sağlanmalıdır.
Bu konuda yapılabilecek en yanlış şey çocuğu cezalandırmaktır. Bu durumun çocuğun idrar kaçırma problemini engellemeyeceği gibi sorunun büyümesine neden olacaktır. Ayrıca çocuğun durumu ile ilgili şaka yapmak ya da dalga çekmek de bir o kadar yanlıştır. Çocuğun durumdan suçlu hissetmesi kesinlikle sağlanmamalıdır.
Öncelikle çocuğun uyumadan önce tuvaletini yaptığından kesinlikle emin olunmalıdır. Çocuk uyumadan 1 saat öncesinde sıvı alımı durdurulmalıdır. Çocuk belli bir yaşın altındaysa bez kullanımı tercih edilebilir. Ancak çocuk 5 yaşını geçtiyse bez kullanmak yanlış olacaktır. Çocuğa uzun süreler bez bağlamak sorunu iyileştirmekten ziyade büyütecektir.
Çocuklar tuvaletleri geldiğinde tutma manevraları denilen belli hareketleri yaparlar. Anne ve babaların bu hareketlere duyarlı olması önemlidir. Aniden idrarı gelen çocuklar, dışarıdan gözlemlenebilen bazı hareketler yaparlar. Kız çocukları bu durumda genellikle bacaklarını çapraz yaparlar ya da sallanma hareketleri sergilerler. Erkek çocuklar ise bunlara ek olarak penis ucunu eliyle sıkıştırmayı deneyebilirler.
Tuvalet eğitiminin zamanı her çocukta farklılık göstermektedir. Bu yüzden çocukların ne zaman tuvalet eğitimi alması gerektiği hakkında bir yaş söylemek doğru değildir. Çocuklar büyümeye başladıkça tuvalet ihtiyaçları konusunda ebeveynlerine belli sinyaller iletirler. Tuvaletleri geldiğinde bunu söylemeye çalışırlar ya da işaret ederler.
Aileler bu sinyalleri almaya başladığı zaman çocukların tuvalet eğitimine başlayabilirler. Genel olarak bakılacak olursa çocuklar 2-5 yaş aralığında tuvalet eğitimi alabilmektedirler. Çocuğun tuvalet eğitiminde aceleci ve erkenci olmak ileride işeme sorunlarına yol açabileceğinden bunu yapmaktan kaçınmakta fayda vardır.
Lazımlık kullanmak eğitime yardımcı olmaktadır. Çocuklar henüz gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıklarından klozete oturmakta güçlük çekebilirler. Alaturka tuvaletler de aynı şekilde sakıncalı olabilmektedir. Çocuk tuvaletini yaparken onun andan olabildiğince keyif alması sağlanmalıdır. Çocuk tuvaletini yapmaya çalışırken aceleci olunmamalıdır. Gerekirse çocuk bu süreçte oyalanmalı ve klozetten kalkmamaya teşvik edilmelidir.
Çocuğun tuvaletini yaptığı ortamında da sakin bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Eğitim süresince anne ya da babadan yalnızca birinin orada bulunması daha yararlı olacaktır. Çocuğun tuvaletini yapmaya çalışırken teşvik edilmesi de yardımcı olacaktır. Ancak bunu yaparken abartıya kaçmamaya dikkat edilmelidir. Son olarak çocuğun tuvaleti gelmese bile belirli aralıklarla lazımlığa oturtulması gerekmektedir.
GÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
4 gün önceSÜRMANŞET
10 gün önceGÜNDEM
10 gün önceGÜNDEM
19 gün önceGÜNCEL
19 gün önceGÜNDEM
19 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.