Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

ABONE OL
Mart 9, 2023 09:18
Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Birçok farklı alt türü bulunan kekik, aslen nane ailesine üye olan bir bitki türüdür. Eski çağlardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kekik bitkisinin tedavi edici yönü, asıl olarak bitki çay haline getirildiğinde ortaya çıkmıştır. Özellikle günümüzde koronavirüse karşı etkili olduğu iddiasıyla popülerleşen kekik çayı birçok farklı alanda vücut sağlığına katkı sağlamaktadır. Buradan hareketle, kekik çayının faydaları şu başlıklar altında daha detaylı şekilde incelenebilir:

Virüslere ve Bakterilere Karşı Koruma Sağlayarak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kekik çayı; içerisinde yer alan etken maddeler sayesinde bakterilere, mantarlara, mikroplara ve virüslere karşı etkin bir koruma sağlar. Bununla birlikte, özel olarak kekik bitkisinin içerisinde bulunan “timol” isimli doğal yağ, oldukça güçlü bir antiseptik olma özelliğine sahiptir. İçerisinde birçok doğal yağ barındıran kekik bitkisinin içinde ayrıca “karvakrol” yağı bulunmaktadır.

Karvakrol yağı, vücutta ortaya çıkan enflamasyonların şiddetini azalma özelliğine sahip olan oldukça faydalı bir yağdır. Tüm bu özelliklerine ek olarak; özel olarak virüslerden ortaya çıktığı bilinen epstein barr, zona, HPV, grip, hepatit ve benzeri viral hastalıklara karşı vücudun direncini güçlendirir. Bu sayede vücuttaki mikrobiyal yükü azaltır. Bağışıklık sistemini destekleyen antibakteriyel ve antiviral özellikleri sebebiyle Covid-19 pandemisi döneminde de oldukça faydalı bir besin takviyesi olarak ön plana çıkmıştır.

Sinir Sistemi Sağlığını Korur

Kekik bitkisinin içinde yer alan bir diğer birleşen ise karvakroldür. Karvakrol, kekik bitkisine özgü olan ve sinir sistemi sağlığını destekleyen bir bileşen olma özelliğine sahiptir. Karvakrol, vücutla girdiği etkileşim sebebiyle kişinin sinir sisteminin sakinleşmesini sağlar ve buna ek olarak beynindeki nörotransmitterlerin işlevlerine katkı yapar. Kekik çayı, bu özelliği sayesinde hem sinir sistemi sağlığını korur hem de kişinin kendini daha az stresli ve daha sakin hissetmesine yardımcı olur.

Öksürüğe İyi Gelir

Kekik bitkisi, tıpkı bakteriyel ve viral hastalıklara sahip olan kişilere iyi geldiği gibi, çeşitli hastalıklar sebebiyle öksürük şikayeti olan kişilere de iyi gelmektedir. Yapılan birçok araştırma sonucunda kekik çayı tüketiminin öksürük, kuru öksürük ya da bronşit gibi sağlık sorunlarının tedavisinde faydalı olacağı tespit edilmiştir. Kekik tüketimi söz konusu hastalıkları tek başına tedavi edici bir niteliğe sahip olmasa da, kişinin semptomlarını hafifletir ve boğazdaki kasların gevşemesini sağlar.

Adet Ağrısını Dindirmeye Yardımcı Olur

Bazı kadınlar adet oldukları dönemlerde vücutlarında dayanılması güç ve rahatsız edici bir ağrı hissedebilirler. Bu dönemlerde kekik çayı içmek söz konusu ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Kekik çayı, içerisinde yer alan bileşenler sayesinde vücutta ortaya çıkan spazmları azaltır ve böylelikle adet ağrısını hafifletebilir.

Hipertansiyon ve Kolesterole Karşı Savaşır

Her ne kadar kimi kaynaklarda kekik tüketiminin tansiyon artırıcı bir özelliği olduğu bahsedilse de, bu bilgi doğru değildir. Aksine, kekik çayı tüketmenin büyük ve küçük tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu ve dolayısıyla tansiyon hastaları için oldukça faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Buna ek olarak, kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL kolesterol seviyelerinin de kekik çayı tüketimiyle ters orantıya sahip olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla düzenli bir şekilde kekik çayı tüketmek vücudu hem yüksek tansiyona hem de kötü kolesterole karşı koruyarak kalp damar sağlığına pozitif bir etki yapar.

Sindirim Sistemini Destekler ve Bağırsak Sağlığını Korur

Kekik, sindirim sisteminin sağlığını korumak için oldukça faydalı bir bitkidir. Kekiğin bu özelliğinin en önemli sebebi; içerisinde yer alan uçucu yağlar ve fenollerdir. Söz konusu bileşenler sayesinde kekik çayı vücuttaki birçok yapıyla birlikte sindirim sistemini de güçlendirmektedir.

Düzenli tüketim halinde kişi tükettiği gıdaları daha kolay sindirir, hazımsızlık ve gaz birikimi sorunu hafifler. Kekiğin bir diğer özelliği de vücutta ortaya çıkabilecek olan spazmları hafifletmesidir. Dolayısıyla bağırsak kramplarına karşı da oldukça etkilidir. Bu bilgilere ek olarak, kekik çayı “kancalı” bağırsak kurdu problemi yaşayan kişiler için de sıklıkla önerilen bir besin olma özelliğine sahiptir.

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Günümüzde kekik ve benzeri yararlı bitkiler zayıflamak isteyen birçok kişi tarafından diyet programlarına dahil edilmektedir. Öyle ki; kekik çayı içerisinde bulunan bileşenler ve uçucu yağlar sebebiyle vücutta bazı tepkimeler yaratarak metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Bu da kişinin daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yağ yakmasını sağlayabilir.

Fakat tek başına kekik çayı tüketmek kişinin mucizevi bir şekilde kilo verebileceği sonucunu doğurmamaktadır. Kilo kontrolünü sağlamanın asıl yolu düzenli bir diyet ve egzersiz programını takip etmektir. Bu alışkanlıkları oturtan kişiler, ek olarak kekik çayı gibi destekleyici besinler tükettiklerinde kilo verme konusunda kayda değer sonuçlar görebilirler.

Romatizma Ağrılarına İyi Gelir

Kekik çayı, özellikle bacak bölgesinde ortaya çıkan romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Düzenli tüketildiği takdirde bacakta oluşabilecek olan kasılmaları ve ağrıları hafifletir. Kekiğin hafifletici özelliğinin etkin olduğu bir diğer alan da burkulmalardır. Dolayısıyla bacağında ağrı problemi olan ya da burkulma sorunu yaşayan kişilere kekik çayı tüketmeleri tavsiye edilebilir.

Ağız Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur

Kekik çayının bir diğer kullanım yolu da gargaradır. İçerek tüketilmek yerine gargara yapıldığı takdirde diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur. Kekik çayıyla gargara yapmanın bir diğer olumlu yönü ise ağız kokusunu önleyici özelliğidir ve bu konuda problem yaşayan kişiler için birebirdir.

Kolon Kanserine Karşı Savaşır: Yapılan araştırmalar sonucunda her ne kadar net bir sonuç elde edilememiş olsa da, kekik tüketiminin bağırsak sağlığını koruduğuna ve dolayısıyla kolon kanserine (bağırsak kanseri) karşı güçlü bir destekleyici besin olduğuna dair bulgular mevcuttur.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı herkesin evde kolaylıkla yapabileceği basit bir içecektir. İlk olarak bir ısıtıcı yardımıyla kaynar su elde edilmelidir. Ardından, bir fincanın içerisine öncelikle iki dal ince şekilde kıyılmış taze kekik ilave edilir. Daha sonra kaynar su fincanın içerisine dökülür ve yaklaşık 10 dakika bekletilir. Bu işlem sırasında fincanın üstünün herhangi bir şeyle kapatılması önerilir.

Belirli bir süre geçtikten sonra demlenen çay süzülüp içilmeye hazır hale gelir. Çayın tadının acı olduğunu düşünen kişiler karışımın içerisine limon ya da bal ekleyebilirler. Bununla birlikte, kekik yapraklarını direkt olarak kaynatmamaya dikkat edilmelidir. Zira taze kekik yaprakları kaynatıldıkları takdirde içeriğinde bulunan yararlı etken maddelerin önemli bir kısmını kaybeder.

Kekik Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Her besinde olduğu gibi, kekik tüketiminde de aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir. Birçok uzman tarafından tavsiye edilen bitki çayı tüketimi miktarı günde 1 ila 2 fincan arasıdır. Dolayısıyla kekik çayı da aynı kapsama dahil edilebilir. Düzenli bir şekilde günde 2 fincandan fazla bitki çayı tüketmek kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Aynı şekilde fazla bitki çayı tüketmek, vücudun çeşitli alerjik reaksiyonlar vermesine yol açabilir. Bununla birlikte, kronik hastalıklara sahip olan ya da düzenli ilaç kullanan kişilerin kekik çayı gibi bitki çaylarını tüketmeden önce olası yan etki ihtimaline karşı doktorlarına bilgi vermeleri gerekmektedir.

Kekik Çayı Kimlere Önerilmez?

Kekik çayı, bazı hastalıklara sahip olan ya da çeşitli ilaçları kullanan kişiler için zararlı olabilir. Bunların arasında ilk sırada kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler gelmektedir. Ayrıca kekik çayının içerisinde bulunan uçucu yağ sebebiyle akut gastrit, mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri ya da karaciğer iltihabı bulunan kişiler de kekik çayı tüketimi sebebiyle zarar görebilirler.

Kekik çayı tüketiminin zararlı olacağı bir diğer grup ise kekik ya da naneye karşı alerjisi bulunan kişilerdir. Eğer sizde de söz konusu sağlık sorunlarından birisi varsa ya da alerji tetikleyebilecek ilaç kullanıyorsanız, kekik çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Kekik Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Kekik çayı tüketmek birçok kişi için son derece yararlı bir alışkanlık olsa da bazı insanlar için de tam tersi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bunların başında kan pıhtılaşma hızının yavaşlaması gelmektedir. Bir diğer muhtemel yan etki ise kanama ihtimalinin artmasıdır. Bunlara ek olarak, hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası olan bireyler de kekik çayı tüketirken dikkatli olmalıdır.

Zira kekik çayının içerisinde yer alan bileşenler tansiyon düşürmek için kullanılan ilaçlarla tepkimeye girerek kişinin tansiyonunun ani bir şekilde düşmesine yol açabilir. Bu yan etkiler çoğu kişide görülmese de, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan, hipertansiyon tedavisi gören ya da yakın vakitte ameliyat olan (ya da ameliyat olacak olan) kişilerin kekik çayı kullanmadan önce doktorlarına danışmaları oldukça büyük önem arz etmektedir.

Hamileler Kekik Çayı Tüketebilir Mi?

Gebelik dönemi oldukça hassas bir dönemdir. Normal şartlarda vücut için yararlı olabilecek besinler ya da takviyeler, hamilelik döneminde bebek ya da anne sağlığı için risk oluşturabilir. Kekik çayı (ve benzeri bitki çayları) da bu gruba dahildir ve uzman bir doktorun tavsiyesine danışılmadığı sürece tüketilmemesi gerekir. Bu durumun asıl sebebi; kekik çayı tüketiminin erken doğum riskini arttırmasından ileri gelir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP