Bağışıklık sistemi, bedenin zararlı bakterilere karşı savunmasını sağlayan ana mekanizmadır. İmmün sistem olarak da isimlendirilen bu mekanizma içerisinde farklı hücreler boy gösterir. Vücuda giren hasta edici etmenler, bağışıklık hücreleri tarafından yakalanmadıkları durumda ise çeşitli sorunlara yol açabilir.
Bu sebeple virüs, bakteri ve mantar gibi patojenlere karşı savunmada sağlıklı bir bağışıklık sistemi büyük önem taşır. Bağışıklık sisteminin normal biçimde işleyebilmesi için düzenli ve uygun beslenme programı takip edilmelidir. Sağlıklı besinler yiyerek, vücudunuzun dış faktörlere karşı olan direncini koruyabilirsiniz. Buna ek olarak, bağışıklıkta rol oynayan hücreleri ve işlevlerini destekleyen gıdalar tüketerek genel sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sağlıklı ve uygun biçimdeki beslenme, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok rahatsızlığa karşı koruyucudur. Ayrıca bağışıklık sistemini de destekleyen bir özelliğe sahiptir. Beslenme alışkanlıklarınızdaki küçük değişiklikler yardımı ile immün sisteminiz için gereken temel besin ögelerini yeterli oranda tüketebilirsiniz. Bazı nutrisyonel etkenler açısından zengin içeriğe sahip gıdaları tercih ederek, grip ve diğer enfeksiyonlara karşı beden savunmanıza katkı sağlayabilirsiniz. Bağışıklık güçlendirme etkisine sahip besinler ise şu şekilde sıralanabilir;
Vücuttaki immün faaliyetler üstünde pozitif etkiler oluşturan bitkisel gıdalardan yararlanmanın en kolay yöntemlerinden birisi de çaylardır. Yüksek oranda şeker ve tatlandırıcı içeren gazlı meşrubatlar yerine tüketilebilen bitkisel çaylar, sağlığa çeşitli yararlar sağlayabilir. Bağışıklık güçlendiren bitki çayları ise şu şekilde sıralanabilir;
İmmün sistemini destekleyen özellikler barındıran bitkilerden yararlanmanın bir diğer yolu ise takviye besinlerdir. Ek olarak farklı çevresel koşullardan kaynaklanan bazı vitaminleri yeterince alamayan kişiler, hekimlerinin tavsiyeleriyle takviye vitaminleri kullanabilirler. Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyelerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir;
C Vitamini: Günlük yapılan aktivitelere ve beslenme düzenleri sonucunda, günlük C vitamini ihtiyacı karşılanamayabilir. C vitamini içeren takviyeler, bu ihtiyacınızın hususunda size yardım edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ise gereğinden çok miktarda C vitamini alımına karşı dikkatli davranılması gerektiğidir.
Doktorlar, kadınlar için 75 mg ve erkeklerde 90 mg oranında günlük C vitamini tüketimini tavsiye etmektedir. Aşırı miktarlarda C vitamini, özellikle böbreklerin işlevleri üzerinde tahrip edici etkiler oluşturabilir. Bu sebeple, vitamin ihtiyacınızı mümkün olduğunca sebze ve meyvelerden karşılamanız dikkat edilmesi gereken bir husustur. Takviye alımı gerektiğinde ise günde 2000 mg üstündeki oranlardan kaçınmanız gerekir.
D Vitamini: Düşük düzeylerdeki D vitamini, otoimmün rahatsızlıklar ve enfeksiyonlara sıkça yakalanma hususunda bir risk etkenidir. D vitamini hem doğuştan kazanılan hem de sonradan elde edilen bağışıklığı düzenleyip dengeleyen özelliklere sahiptir.
1 yaşından küçük bebeklerde 400 IU, daha ileri yaştaki çocuklarda ve erişkin bireylerde ise 600 IU dozlarında günlük D vitamini alımı tavsiye edilmektedir. 70 yaşından büyük kişilerde ise bu oran, 800 IU şeklinde artar. Özellikle kış mevsiminde ve yeterince güneş ışığından yararlanamayan kişilerde görülebilen bu vitaminin eksikliği, takviyeler yardımı ile çözülebilir bir sorun haline gelir.
B6 Vitamini: Piridoksin olarak da bilinen bu vitamin tipi, immün reaksiyonlarda önemli bir role sahiptir. Yapılan araştırmalar, B6 vitamini eksikliği neticesinde bağışıklık sisteminin zayıflayabildiğini kanıtlamıştır. 50 yaşındaki ve daha genç bütün kişilerde günde 1,3 mg oranında B6 vitamini alımı tavsiye edilir. 50 yaşından büyük bireylerde ise kadınlar için 1,5 mg ve erkekler için 1,7 mg kadar B6 vitamini alımı tavsiye edilmektedir.
Kara Mürver: Sambucus nigra olarak da adlandırılan kara mürver bitkisinden elde edilen öz, bağışıklık sistemine katkı sağlar. Bu bitkisel öz ile gerçekleştirilen pek çok sayıda klinik araştırma bulunur. Kara mürver özünün grip ve türevi enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin çeşitli işlevlerini destekler. Ek olarak soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu rahatsızlıklarında görülen belirtilerin hafiflemesine de fayda sağlamaktadır.
Reishi Mantarı: Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan beyaz kan hücrelerinde Reishi mantarı etkili olmaktadır. Ayrıca immün sistemin kuvvetlendirmede pek çok yarara sahiptir. Geleneksel tıpta eski bir geçmişe sahip olan bu mantar türü akciğer rahatsızlıkları ve diğer enfeksiyonlarda tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Doğal katil hücreler, bağışıklık sistemi içerisinde yer alan virüslere ve tümör hücrelerine karşı savunmada kritik öneme sahiplerdir. Yapılan bazı çalışmalar ise Reishi mantarının doğal katil hücrelerini desteklediğini kanıtlamıştır.
Bebeklerin ilk altı ay süresince tek besini anne sütü olmalıdır. Bu sürede annenin mineral ve vitaminler bakımından zengin beslenmesi ve süt arttıracak şekilde bir beslenme düzeni benimsemesi gerekmektedir. Ek gıda döneminde ise dengeli bir bebek beslenme düzeni ile bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür.
Anne sütü, bebeğin ilk ve en öncelikli gıdasıdır. İlk altı ay süresince de tek gıda olmalıdır. Anne sütünün içeriği, bebeğin beslenip gelişmesi ve immün sistemi için çok değerli besinleri bir arada sunar. Önemini tartışmaya lüzum bile yoktur.
Bebeğin ek gıda olarak hangi besini ne kadar yiyeceğini mutlaka bir doktora danışmak gerekir. Ek besinlere başlarken bebekte oluşabilecek alerji ihtimalini göz önüne almak gerekmektedir. Bu nedenle her besin türü farklı günlerde azar miktarlarda verilebilir. Protein bakımından zengin beslenmeye, sebze ve meyvelerin yumuşak olanını vermeye özen gösterin. Şekerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Şeker ve tuz gibi şeylerle mümkün olduğunca geç yaşta tanışması her zaman daha iyidir.
Paketli gıda alımı, söz konusu gıdaların içerdikleri koruyucuları sebebiyle bebeğin bağışıklık sistemini negatif yönde etkiler. Bunlardan mümkün olduğunca kaçınmak önem taşımaktadır. Vegan beslenme gibi beslenme düzenleri de bebeğin büyüyüp gelişmesinde ihtiyacı olan maddeleri almasına engel olduğu için kesinlikle yapılmamalıdır. Tek tip beslenmeden uzak durmak, doktor tavsiyesini dikkate almak öncelikli hususlar olmalıdır.
Düzenli egzersiz, kalp ve ruh sağlığınız için yararlı olduğu kadar bağışıklık sisteminiz için de yararlıdır. Spor aktivitelerine ek olarak sağlıklı ve dengeli beslenme düzenleri ile immün sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz. Temel besin ögelerini uygun miktarlarda içeren diyetler yardımı ile özellikle diyabet gibi metabolik rahatsızlıklara karşı önlem alabilirsiniz. Diyabet, bağışıklık sistemini büyük derecede etkileyen ve tüm bedeni ilgilendiren bir rahatsızlıktır.
Toplumda çok yaygın olarak görülen bu rahatsızlığa karşı alabileceğiniz en iyi önlemlerden birisi ise beslenme düzeninizi dengeleyerek aktif bir hayat içerisinde olmaktır. Ek olarak rutin yaşantınızda karşılaşabileceğiniz stres koşullarından mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir. Hiçbir gıda ya da takviye, hastalıklara karşı yüzde yüz koruma sağlayamaz. Bu sebeple, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmeniz ve hastalıklardan korunabilmeniz için uzman bir doktora başvurmanız önemlidir.
GÜNDEM
1 saat önceSÜRMANŞET
6 gün önceGÜNDEM
6 gün önceGÜNDEM
15 gün önceGÜNCEL
15 gün önceGÜNDEM
15 gün önceSÜRMANŞET
15 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.