Çekirdekten Kayısı Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Çekirdekten Kayısı Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

ABONE OL
Mart 8, 2023 17:55
Çekirdekten Kayısı Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çekirdekten kayısı ağacı yetiştirmek eğlenceli ve kolay bir aile projesidir. Tohuma başladıktan sonra ilk kayısının çıkması birkaç yıl sürecektir.

Kayısı Çekirdeğini Kırmak

Kayısı çekirdeklerini temizleyin ve iç kabuğunun küçülmesi için birkaç gün kurumaya bırakın. Kurutma işlemi, iç tohumun dışarı çıkmasını kolaylaştıracak ve kabuğun daha kırılgan hale gelmesine ve böylece çatlamasına neden olacaktır.

Kuruyan kayısı çekirdeğini kırın. Tohumlar narin olduğu için bu nazik bir süreçtir. Açtıktan sonra tohumu çıkarın. Çekirdek bademe benzer.

Kayısı Çekirdeğinin Hazırlanması

Tohumları topladıktan sonra, kir veya kalıntıları temizleyin ve bunları 24 saat kuruması için bir kağıt havlu üzerine koyun. Ertesi gün tohumları hafif nemli bir kağıt havluya sarın ve bir kavanoza, kaba veya fermuarlı torbaya koyun. Kabı periyodik olarak kontrol edin ve küf varsa kağıt havluları değiştirin.

Soğuk bir kışın etkilerini taklit etmek için kavanozu veya kabı buzdolabına koyun. Tohumların filizlenmesi bir ila iki ay sürer.

Kayısı tohumları zehirlidir, bu nedenle onları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.

Kayısı Filizi ve Fidanı Dikimi

Her filizi drenaj delikleri olan bir saksı kabına koyun ve yüksek kaliteli bir saksı toprağı ile örtün. Evin güneşli bir alanına yerleştirin ve toprağı nemli tutun ancak fazla su kullanmayın. Her fidanı, yapraklar oluşana kadar 5 litrelik pet şişeye dikin.

Don tehlikesi geçtiğinde kayısı fidanlarını bahçeye dikin. Nötr pH’a sahip iyi drene edilmiş toprağa sahip güneşli bir alan seçin ve toprak testi pH’ın düşük olduğunu gösteriyorsa kireç ekleyin. Köklerin tamamen kaplandığından emin olarak, büyümeyi sağlamak için her fideyi 10 ila 20 adım aralıklarla dikin. Alan iyi drenajlı değilse kök çürümesini önlemek için her fideyi 3 adım yüksekliğindeki bir tepeye dikin. En iyi tozlaşma için kayısı fidanlarınızı diğer kayısı çeşitlerinin yanına dikin.

Kayısı Fidanlarının Bakımı

İlk başta fidenin yapraklarını ve dallarını budanmaktan kaçının çünkü bunlar ağacın sonunda meyve verme kabiliyetini etkileyecektir. Sadece hasarlı veya hastalıklı gövdeleri çıkarmak için düzeltin. Aşırı sulamadan kaçının. Doğru bakımla ağacınız büyüyecek ve birkaç yıl içinde lezzetli meyveler verecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP