Kalanchoe – Kalanşo (Blossfeldiana ve Calandiva) Bakımı

Kalanchoe – Kalanşo (Blossfeldiana ve Calandiva) Bakımı

ABONE OL
Mart 3, 2023 15:42
Kalanchoe – Kalanşo (Blossfeldiana ve Calandiva) Bakımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

En çok kış aylarında çiçeklenmiş olarak satılan Kalanchoe blossfeldiana evlerde yetiştirilebilen, çok dayanıklı, succulent özellikli, kışın çiçeklenen bir süs bitkisidir. Katmerli çiçek açan kültivarlarına calandiva denir.

Kalanchoe Genel Özellikleri

Crassulaceae familyasından Kalanchoe cinsinin 125 türü var. Bunlardan Kalanchoe blossfeldiana bütün dünyada süs bitkisi sektörünün önemli bitkilerindendir. Calandiva denen katmerli çiçek açan kültivarları daha gösterişli çiçeklenir. Birçok kültivarı geliştirilmiştir. Batı ülkelerinde Christmas Kalanchoe, Florist’s Kalanchoe isimleri de verilir. Florist’s denmesi çiçekçi dükkânlarında küçük saksılarda hediyelik olarak satılmasının yaygın olmasındandır. Krasula metabolizmasına sahiptir. Bünyesinde su tutabilmesi güçlü olup geceleri havadar ortam ister. Daima çok küçük olarak satılır ama normalde yarım metreye kadar büyüme özellikleri var.
Kalanşo bakımında dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Kalanchoe blossfeldiana’nın anavatanı Madagaskar’dır. Tsarantanana dağlarının serin yaylalarında humuslu topraklarda yetişir.
Kalanchoe kelimesi Çinceden geliyor. Kalanchoe’nin Çin’de bazı türlerinin bulunduğundan ve süs bitkisi olarak ilkin Çin’de kullanıdığından dolayı onların verdiği ad bilimsel ad olarak tercih edilmiş. Anlamı düşüp yeşerendir. Yani kırılan dalları ve yaprakları düştüğü toprakta filizlenip büyür. Burada konu olan Madagaskar kökenli türün ismi blossfeldiana ise bu türü 1932’de ilk dünyaya tanıtan Robert Blossfeld adlı Alman botanikçiyle ilgilidir.

Kalanchoe Çiçeklenme

Yılda bir defa, yaz sonu ile kış başı arasında tomurcuklanmaya başlar. Kalancholerin tomurcuk vermesi gündüz süresinin kısalmasını anlamasına bağlıdır. Bulunduğu yerde akşamleyin ışık yanıyorsa tomurcuklanmaz. Tomurcuklandıktan sonra eğer kışın soğuk yerde bırakılırsa o tomurcuklar ilkbaharda çiçeklenir. Sıcak yere alınırsa yılbaşı cıvarlarında çiçek açarlar. Bazı kalanchoe’lerin sonbaharda gelişen çiçek sapı yaz ortalarına hatta yaz sonuna kadar tomurcuk üretip çiçeklenmeye devam edebiliyor. Yılın her istenen zamanında çiçek açtırılabilmesi özel uygulamalarla günün 12-13 saatinde karanlıkta bırakılmasına bağlıdır.

Kalanchoe Kullanım

En çok küçük saksılarda çiçeklendirilmiş olarak hediyelik satış amacıyla yetiştirilir. Evlerde tam pencere önü, kayalık bahçeler ve succulent bahçeler için uygun bitkilerdendir.

Kış

-5C dereceye kadar “kuzeyli yönlerden direkt rüzgâr almaması şartıyla” rahat dayanır. Havası çok kuru olan bölgelerde 0C derecenin altında hiç dayanamayabilir. Kışın soğuğun etkisiyle yapraklarda soluk renkte kızarmalar baş gösterir. Bu bir zarar değildir. Ayrı bir güzelliktir.
Bakımı Hakkında Bilgi
Az bakım isteyen bir bitkidir. Humusça çok zengin ve kumlu toprakta güçlü gelişir. Sulama serin günlerde seyrek yapılmalı. Bitlenmeye ve mantar hastalıklarına karşı dikkat ister.
Güneş ihtiyacı
Günde en az iki saat direkt güneşte yapraklarının ısınacağı ve gündüz boyu kuvvetli aydınlık olabilen yerde tutun. Özellikle de evde yetiştirecekseniz bu daha da önemlidir. Yaz ortasında öğle tepe güneşinden korumak iyi olur.

Toprak

Poşetlerde satılan, güvenilir bir marka “humus katkılı” hazır toprak almalısınız. Mutlaka humus katkılı olmalı. Köklerinin çürümemesi için kuvars kumu ve küçük taneli ponza taşı karıştırmak gerekiyor. Ölçüler şöyle:
6 ölçü humus katkılı toprak + 1 ölçü kuvars kumu + 1 ölçü ince taneli ponza taşı (taneler nohuttan büyük olmamalı).
Ponza taşı bulamazsanız akvaryumculardan alacağınız kuvars kumuyla şu oranlarda karışım yapın:
3 ölçü humus katkılı toprak + 1 ölçü kuvars kumu.
Humuslu, havadar, süzek toprakta kalanchoe çok gürbüz gelişir. Büyümesi ilkbahardan yaz başına kadar hızlı olur. Yazın yavaşlayabilir. Sıcakların şiddetine göre durabilir. Yaz sıcakları sona erdiğinde tekrar gelişmeye koyulur. Sonbahar serinlerinin artmasıyla birlikte gelişim daha da hızlanır ve tomurcuklanır.

Saksı

Yeni kalanchoe alanlar saksı çok küçük diye hemen kocaman bir saksıya dikerler. Sonra da kökleri çürür. Buna hiç gerek yok. Çok az kök geliştiriyor. Küçük saksıda iki üç yıl idare edebilir.
Diğer bitkilerden farklı olarak, toprak değiştirmeyi ilkbaharın fazla serin günleri geride kaldığı zaman yapın. Yeni saksı köklerin zarzor sığacağı kadar olmalı. Mevcut köklerinin gövdeden en üst başlangıç yeri toprak üst yüzeyiyle aynı hizada olacak şekilde dikmelisiniz. Kökler çok derinde kalmayacak. Toprak fazla nemli ise sulamayın. Sığ toprakta dik duramıyorsa devriliyorsa ağır taşlarla destekleyin. Birkaç günde toprağın nemliliği azalınca ilk sulamayı yapın.
Saksı olarak (bulabilirseniz) ağır çömlek saksı kullanmanızı tavsiye ederim. Zira kalanchoe büyüdükçe zamanla çok ağırlaşıyor ve saksı ikide birde devriliyor. Bulamazsanız dikerken saksının dibine ağır çakıl taşları koyup ara boşluklara kuvars kumu dökün. Sonra toprak doldurup dikin.

Sulama

Toprağın alkalinliliğinin artmaması için pH 7 özel içme suyuyla ya da iki gün dinlendirilip tortusu dibe çökmüş musluk suyunun üst kısmından alıp sulayın. Sulama yazın sıcak günlerde toprak üst yüzeyi hafifçe kuruduğunda, diğer zamanlarda toprak üst yüzeyi iyice kuruduğu zaman yapılmalı.

Besin

İlkbahardan sonbahar ortasına kadar ayda bir veya iki defa bitki besini verin. Genel kullanım, orkide besini, afrika menekşesi besini uygundur. Diğerleri zarar verebilir.

Budama

Çiçekleri geçtiği zaman ya da nisan sonu ile haziran başı arasında budayın. Yine de gür gelişim olursa ağustosta isterseniz tekrar budayabilir, o dalları da ayrı saksılarda köklendirebilirsiniz. Kesip diktiğiniz her dal sonbaharda kesinlikle tomurcuklanacaktır. Budamayı istediğiniz şekilde rahatça yapabilirsiniz. Sadece yapraksız bırakmayın.

Çoğaltılması

İki usul var. Her ikisinde de köklenecek parçayı direkt güneşten biraz ısınacağı ve çok havadar yerde tutmalısınız.
1) Yılın her zamanında herhangi dalını kırıp dikebilirsiniz. Kesin tutar. İlk üç ay bitki besini vermeyin.
2) Yaprak çeliğiyle kalanchoe çoğaltma açık havada kesindir. Evlerde mümkün olmayabilir. En iyi zaman nisan sonundan haziran başına kadarki dönem. Sağlıklı herhangi bir yaprağı dala bitiştiği yerden koparıp alın. Bir hafta açıkta, sık suladığınız bir çiçeğinizin dibinde, gömmeden bekletin. Sonra kökleneceği toprağa yaprak sapının bir kısmı gömülü olarak dikin. Toprak kurumadıkça sulamayın. Dokunmayın. Zamanla yavaş yavaş köklenir ve filizlenir.

Kalanchoelerde Hastalıkları  

Kalanchoelerde kök ve dip kısım çürümeleri çok rastlanılan bir problemdir. Toprağı kuru olmadığı halde yapraklarda pörsüme, yumuşama olmuşsa bilin ki kökler çürümüştür. Gereksiz yere sulama yüzünden ve kumsuz toprak yüzünden olur. Çürümenin erişmediği sağlam yerinden kesip yeniden dikerseniz hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam eder. Bu kesindir. Hatta henüz çiçek açarken olsa ve kesip yeniden dikseniz hiçbir şey olmamış gibi bir iki hafta içinde toparlanır ve hayatına devam eder. Kısa sürede yeni kökler çıkarır.
Kök çürümesinin bir başka sebebi topraktan hiç besin alamamasıdır. Bünye kendiliğinden köklerle ilişiği kesiyor. Amacı kopup sürüklenmek ve başka yerde köklenmektir.
Bitlenmeler olabiliyor. En çok kalandivalar (katmerli çiçek açan kalanchoeler) bitlere maruz kalır. Yapraklarda yapış yağış olma hali kesinlikle bitler yüzündendir.
Kalanchoe yapraklarında mantar hastalıkları çoğunlukla bitlerin eseridir. Bazı bitler farkedilmiyor ve sebebin bitlerden kaynaklandığı anlaşılmıyor. Güneşsiz ve esintisiz ortamlarda da yapraklarda mantar hastalıkları görülür. Bazen kararma çürüme, bazen küf gibi, tozlanma gibi oluşumlarla yaprakların bozulması şeklinde olur. Çaresi yaprakların günde en az iki saat direkt güneşte ısınması ve ortamın çok havadar, esintili olabilmesidir. Yapraklarda en hafif bir küf, toz gördüğünüzde ıslak besle silip temizlemelisiniz ki hastalık artmasın yayılmasın.

 

 

Çiçek açmaması problemi
 
Yılda bir defa yaz sonu ile kış başı arasında tomurcuklanır. Ama o günlerde akşamları ışık yanan bir yerde bulunuyorsa asla tomurcuklanmaz. Çünkü gündüz süresinin azalması çiçek açtırır. Eğer akşam ışığı yzünden bunu anlayamazsa tomurcuklanması mümkün değildir.
Dal kırılmaları da sık görülen problemler arasında. Çünkü kalanchoe dalları çok gevrektir. Herhangi bir etki kolayca kırılmasına neden olabilir. Kırılan dalı bir yere dikerseniz kesinlikle tutacaktır.
Yaprak sararması, gelişememe gibi problemler ya topraktan besin alamaması ya da gece havasız ve sıcak yerde kalmasından dolayıdır. Geceleri sıcak-havasız odalarda fazla bulundurmayın. Kalanchoe çok az da olsa asitli toprak seviyor. Toprağına ve sulamaya dikkat edin. Alkalinlilik yüksek olursa besin verseniz bile iyi gelişemez. Cılız kalır. Yapraklar kısa ömürlü olur.
Güneş yetersizliği: İncecik, uzun, fazlaca esnek, sarkıcı dallar problemi kalanchoenin güneşsiz kalmasının eseridir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP