Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, "başarı"nın sözlük karşılığını tam manasıyla dolduran, sınır tanımayan bir isim. Birazdan okuyacağınız biyografide bunu siz de en az bizim kadar hissedeceksiniz. 13 Eylül 2018 tarihinde "Vatikan Büyükelçisi" olarak atanmasına ise tam isabet diyeceksiniz.
Sayın Erdoğan’ın yanında yürüttüğü 8 yıllık Basın Başdanışmanlığı ve birçok gazete-dergi çalışmalarından sonra Göktaş, adım adım emeklerinin karşılığını alıyor.
Lütfullah Göktaş,'ı tebrik ediyor, başarılarını yeni görevinde de sürdürmesini diliyoruz…
Çocukluğu ve eğitim hayatı
Lütfullah, 1963’te, Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Balıklıçeşme’de dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını İzmir Bergama’da geçirdi. Taşrada dünyaya açılmış gözlerle başlayan şu hayatın, yıllarca Roma’da yaşayıp, Türkiye’de üst düzey bir görevde bulunup, sonrasında Vatikan’da Büyükelçi olmaya kadar uzanacağını o dönemde tahmin edebilmek elbette mümkün değildi.
Eğitim hayatına Bergama’da başlayan Lütfullah, ortaöğrenimini de Edremit ve Balıkesir’de tamamladı. Yükseköğrenim için tercihini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden yana kullandı; aynı üniversitede Felsefe eğitimi de aldı. Gazeteciliğe ilk adımını da o yıllarda attı.
Üniversite döneminde Fransızca ve Arapçasıyla dikkat çeken genç Lütfullah’a, kazandığı bir burs ile 1989 sonunda İtalya yolları göründü. Her gelişme onu farklı başarılara taşıyacaktı; onu şimdi başarılarla dolu bir hayat bekliyordu…
Yazar kimliği
Lütfullah Göktaş, edindiği üniversite eğitiminin yanında, bir de edebiyat, felsefe, dinler tarihi, dış politika, kültürler ve dinler arası ilişkiler alanlarına da ilgiliydi. Özellikle Arap Edebiyatı’yla ilgilendi. Bu ilgi kalemine de yansıdı. Henüz Balıkesir’de bulunduğu dönemlerde, Mavera ve Varlık dergileriyle tanıştı.
1983’te yazmaya başladı. Bazı günlük gazetelerin yanı sıra, “Mavera, Yedi İklim, Yeni Düşün, İlim ve Sanat, Gergedan, Varlık, İzlenim, Birikim, İslamiyat, Kitap Dergisi” gibi birçok dergide makale, röportaj, haber ve özellikle çevirilerini yayımladı.
Roma günlüğü
Lütfullah Göktaş, Perugia şehrinde İtalyanca öğrenmesinin ardından, Roma’da bulunan “Vatikan Gregoryus Üniversitesi”nde “Dinler Tarihi” alanında master yapmak istiyordu; yaptı da. Bu basamağı da başarıyla geçti. 1991’de başladığı master'da, bulunduğu dönem itibarıyla, Lütfullah, Roma’da Papalığa ait üniversitelerin tek Müslüman öğrencisiydi…
Roma’ya akademik çalışmalarda bulunmak için gitmişti, evet; ama çalışma alanları önüne fırsat olarak çıkınca bunları da değerlendirdi. Ülkesinden bunca uzakta, bambaşka bir hayattı sanki yaşadığı. Bir yandan da aslında özünde hep aynı benlikle yürüyordu Roma sokaklarını…
Burada bulunduğu dönemde de Türk gazetelerindeki köşe yazılarını ihmal etmiyordu. Yazılarını, 1995-1996’da Yeni Şafak Gazetesi’nde, daha sonraları da ntvmsnbc.com haber portalında yayımladı.
1998-2011 yılları arasını Roma’da, NTV İtalya Temsilcisi olarak geçirdi. Yine kesişen tarihlerde, 2004-2011 yılları arasında da Anadolu Ajansı İtalya Muhabiri olarak görev aldı.
Çeviri eserleri
Lütfullah Göktaş, özellikle çeviri alanında iyiydi; hobi olarak çeviriler de yaptı. Bunca çalışmaları arasına bu işi de muntazam bir düzende sığdırmıştı.
1992’de, Necip Mahfuz’un “Başkan’ın Öldürüldüğü Gün”, 1998’de, Filistinli ünlü şair Mahmud Derviş’in “Ölümü Seviyorlar Benim”, 2007’de, Salih El Kallab’ın “Tehcirden İntifadaya: Ebu Cihad’ın Öyküsü” adlı çalışmaları, Türkçeye kazandırdığı eserler arasında yer aldı.
Türkiye’ye dönüş
Elini attığı her işte dikkatlerden kaçmayacak başarılar sergileyen Lütfullah Göktaş, 2011’in Şubat’ında ülke topraklarına “Başbakanlık Basın Başdanışmanı” olarak dönüş yaptı. Ülkesine dönüşü muhteşem olmuştu.
2011-2014 yılları arasında, Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde Basın Başdanışmanlığı görevini yürüttü. Erdoğan, 10 Ağustos 2014’te halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olduktan sonra ise, Göktaş’ın da görevi, “Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı” olarak güncellendi.
Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş
Tarihler 13 Eylül 2018'i gösterdiğinde Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan büyükelçiler atama kararnamesinde Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’ın da adı yer alıyordu. Gazeteci-Yazar, İlahiyatçı, Dinler Tarihi Tarihçisi, Vatikan Uzmanı, Çevirmen, gibi görevini zenginleştiren birçok unvana sahip Göktaş’ın, 8 yıllık Basın Başdanışmanlığı görevinden sonra, Vatikan’a Büyükelçi olarak atanmasına karar verildi.
Lütfullah Göktaş’ın 1998-2011 yılları arasında yürüttüğü NTV İtalya Temsilciliği ve Anadolu Ajansı İtalya Muhabirliği görevleri, hayatındaki başarılı dönemlerinden biriydi. Özellikle Papa 2. Jean Paul’un hastalık süreci ve vefatı, bu durumu müteakip Papalık seçimleri gibi konular başta olmak üzere, Vatikan haberlerindeki konulara hakimiyeti ve işindeki uzmanlığıyla Lütfullah Göktaş dikkat çekmişti.
Göktaş’a, Haziran 2018’de de, İtalya Devlet Nişanı (Commendatore) verilmişti. Gerek Roma’da geçen günleri, gerek Ankara’ya döndükten sonraki süreçte Türk-İtalyan ilişkilerine katkıları sebebiyle, İtalya’nın Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyonda, nişanı, Büyükelçi Luigi Mattiolo tarafından Lütfullah Göktaş'a takdim edilmişti.