Çocuklarda D Vitamini Yetersizliğine Dikkat! D Vitamini Eksikliği Neden Olur? 

Çocuk Diyetisyeni İrem Hatipoğlu KozanBilgi.Net okurlarına konu hakkında bilgiler verdi. 

D vitamini, adı vitamin olsa da görevlerine bakacak olursak bütün dokularda görevi olan çok önemli bir hormondur. Yaşamın ilk aylarından itibaren görülebilen D vitamini eksikliği birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. 

D vitamini, anne sütünde bile çok az miktarda bulunur bu nedenle bebeklere doğumdan itibaren nasıl beslendiği fark etmeksizin D vitamini desteği verilmelidir. Ülkemizde 0-12 aylık bebeklere 400 IU/gün (3 damla) ücretsiz D vitamini desteği yapılmaktadır. 1 yaşından sonra mutlaka günlük, haftalık veya aylık olarak D vitamini takviyesi düzenli olarak yapılmalıdır. 

D vitaminin besinler kaynakları; zenginleştirilmiş süt, tereyağı, balık ve deniz algleridir. Ancak bu besinlerden ihtiyacımız olan D vitaminini almak mümkün değildir. 

Çocuk Diyetisyeni İrem Hatipoğlu

Bu nedenle D vitaminin asıl kaynağı olan güneşin ultraviyole ışınlarından mutlaka faydalanmalı ve doktor/ diyetisyen kontrolünde besin desteği olarak kullanılmalıdır. 

0-12 ay D vitamini ihtiyacı: 400 IU 

1 yaştan itibaren yetişkinlik boyunca D vitamini ihtiyacı: 600 IU 

D vitaminin vücuttaki işlevleri 

D vitamini eksikliğinde çocuklarda; 

D vitamininin emilimi ve vücutta kullanımı için diğer besin öğeleri de ihtiyaç kadar alınmalı ve çocuk mutlaka sağlıklı beslenmelidir. Çocuklarda sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebilir.