Atatürk’ün Doğduğu Topraklara Yolculuk
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olan Selanik, Türkiye’den ortalama 350 kilometrelik bir mesafede yer alıyor.
Yunanistan’ın en büyük şehirlerinden biri olan Selanik, şüphesiz hepimiz için ayrı bir anlam ifade ediyor. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olan Selanik, Türkiye’den ortalama 350 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Selanik ilk bakışta tıpkı İzmir’e benziyor. Ayrıca şehir, yurt dışı gezilerini anlamlı bir hâle getirmek isteyenler için oldukça cazip bir fırsat sunuyor. Hem farklı kültürleri tanımak hem de sonradan müzeleştirilen Atatürk’ün doğduğu evi görmek isteyenler için Selanik adeta bulunmaz bir nimet! Belki de hayatınız boyunca sizlere unutamayacağınız bir deneyim yaşatacak olan Selanik gezisi için özellikle Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım tarihi tercih ediliyor. Eğer Selanik’e bu dönemde gitmeyi tercih ederseniz Atamızın onuruna düzenlenen törenlere de katılabilirsiniz. Ulu Önder’in doğduğu topraklarda O’nu hatırlatacak, biraz hüzünlü ama fazlasıyla coşkulu bir gezi için Ytur.net tarafından hazırlanan bu rehber niteliğindeki yazıyı da mutlaka incelemenizi öneririz.
Selanik’e Gitmeden Önce Bunları Bilmekte Fayda Var!
Yunanistan, her ne kadar Türkiye’ye yakın olsa da girişlerde Schengen vizesini şart koşuyor. Bu nedenle Yunanistan turu ile eşsiz bir gezi deneyimi için mutlaka vize almak gerekiyor. Selanik’te halk doğal olarak Yunanca konuşsa da İngilizce bilenlerin sayısı da epey fazla. Bu nedenle biraz İngilizce biliyorsanız diyaloglarda kesinlikle sorun yaşamazsınız.
Selanik’te para birimi olarak euro kullanılıyor. Ancak bu sizi korkutmasın. Selanik, diğer Avrupa şehirleri gibi pahalı değil. Zengin tarihi, kültürü ve cana yakın insanlarıyla Selanik tam anlamıyla keşfedilmeye değer bir şehir. Tabii keşfedilmeye değer en önemli özelliği ise Atatürk Evi Müzesi’nin burada olması.
Selanik Gezisini Anlamlı Kılan Yer: Atatürk’ün Doğduğu Ev
Selanik gezisi sırasında belki de birçok duyguyu bir arada yaşayacağınız yere geldi sıra: Atatürk Evi Müzesi. Atatürk’ün Selanik’te doğduğu ev burası. Selanik Başkonsolosluğu binasının hemen yanı başında yer alıyor. 1933 yılında Selanik Belediyesi tarafından satın alındıktan sonra ev Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiş. 1937’de devredilen ev 1953 senesinde ise müzeye çevrilerek ziyarete açılmış. O gün bu gündür Atatürk Evi Müzesi olarak anılıyor. Yılda ortalama 50 binden fazla kişinin ziyaret ettiği müzede Atatürk’e dair birçok şeyi bulabilirsiniz. Ulu Önder’in hayatına tanıklık edebileceğiniz müzede kendisiyle göz göze gelebileceğiniz silikondan yapılmış bir heykeli de yer almakta. Atatürk’ün şapkası, frak yeleği, bastonu ve ayakkabıları gibi kişisel eşyalarını görünce Selanik turu boyunca unutamayacağınız tarifsiz duygular yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Müze o kadar güzel tanzim edilmiş ki insanın tüyleri diken diken oluyor. Atatürk Evi Müzesi’ni ortalama yarım saatlik bir tur ile gezebilirsiniz. Müzenin pazartesi günleri kapalı olduğunu unutmayın.
Ulu Önderin En Sevdiği Yemekleri O Büyülü Atmosferde Tadın
Araştırmalarda Atatürk’ün en sevdiği yemeklerin başında etsiz kuru fasulye ve pilavın geldiği yazılıyor. Selanik’te yetişen fasulyeden yapılan bu lezzetli yemeği tadarken bir yandan da Atamızı yad edebilirsiniz. Mustafa Kemal Atatürk’ün sofrasına oturan yakın çalışma arkadaşlarının anlattıklarına göre tatlı yemekten pek hoşlanmadığı biliniyor. Buna karşın doğduğu topraklarda yapılan Selanik’e özgü peynir tatlısını çok sevdiği söyleniyor. Siz de Selanik’te bu farklı tatlının tadına bakabilirsiniz.
Beyaz Kule, Selanik
Selanik’e Kadar Gitmişken Buraları Görmeden Dönmeyin!
Selanik, birbirinden değerli destinasyonlara ev sahipliği yapan bir kent. Atatürk’ün hatıralarına tanıklık ettikten sonra mutlaka kendinizi Selanik’in İzmir’i andıran sokaklarına atıp güzelce bir yürüyüş yapmanızı öneririz. Özellikle Beyaz Kule’yi görmeden kesinlikle gezinizi sonlandırmamalısınız. Çünkü burası şehrin sembolü niteliğinde. Geçmişi 15. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen kuleyi gördükten sonra UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilen Aya Dimitri Kilisesi’ndeki eşsiz Bizans kalıntılarını da inceleyebilirsiniz. Eğer şehrin daha eski dönemlerini merak ediyorsanız rotanızı Selanik Arkeoloji Müzesi’ne çevirebilirsiniz.