DOLAR

%
EURO

%
ALTIN(gr)

%
BİST 100

9800.35

%
Deprem fırsatçıları dur durak bilmiyor: Kiralar uçtu, evler karaborsaya düştü
  • KozanBilgi.Net
  • Ekonomi
  • Deprem fırsatçıları dur durak bilmiyor: Kiralar uçtu, evler karaborsaya düştü

Deprem fırsatçıları dur durak bilmiyor: Kiralar uçtu, evler karaborsaya düştü

ABONE OL
Şubat 25, 2023 16:01
Deprem fırsatçıları dur durak bilmiyor: Kiralar uçtu, evler karaborsaya düştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır’da deprem nedeniyle açıkta kalan onbinlerce depremzede soğuk kış günlerinde mağduriyet üstüne mağduriyet yaşıyor.

Vicdansız mülk sahiplerinin insafına bırakılan aileler, konut bulmakta zorlanıyor. Ev kiraları ise zaten yüksek enflasyona bağlı ekonomik krizden dolayı yüzde 200 artarken, bu rakamın üstüne deprem sonrası daha fazla artış yapıldı.

TOKİ EVLERİ FAHİŞ FİYATTAN KİRAYA VERİLİYOR

Barınma sorunu yaşayan depremzedeler, daha önce tercih edilmediği ve talep olmadığı için 2 bin 500 lira olan TOKİ’lerde bile 8 bin liraya konut bulamıyor.

Kamuoyunda “TOKİ’lere hiçbir şey olmadı” şeklinde yürütülen algı ve propaganda üzerine TOKİ’de mülk sahibi olanlar bu durumu fırsata çevirdi. Daha önce memur, asgari ücretli başta olmak üzere alt gelir grubunun tercih ettiği TOKİ evlerindeki 3+1 konutların kirası 8 bin liradan kiraya veriliyor.

BİR AY ÖNCE 5 BİN TL OLAN EV ŞİMDİ 12 BİN TL

Bu durum özel konutlar için de geçerli. Merkez Kayapınar İlçesindeki Mahabad, Mezopotamya, Diclekent ve Fırat bulvarları ile Abdulkadir Aksu, Nazım Hikmet, Mastfroş, Dorşin caddelerinde 4+1 konut kiraları deprem öncesi 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişirken, deprem sonrasında aynı site ve binalarda kiralar 12 bin liraya yükseltildi.

EN ÇOK MÜSTAKİL EVLER TERCİH EDİLİYOR

Depremzedeler, buna rağmen konut bulmakta zorlanıyor. Aynı durum kentin Dicle Vadisi ile Şanlıurfa Bulvarı üzerindeki Dubleks yapılar içinde geçerli. Daha önce ısınma ve hırsızlık olayları nedeniyle tercih edilmeyen müstakil yapılara deprem sonrasında ilgi artınca kiraları bir anda 15-20 bin lira bandına çıkarıldı.

1 yıllık peşin kira teklifinde bulunanlar bile ev bulamıyor. Bebeği olan veya yatalak hastası olanlar çaresiz biçimde talep edilen rakamları pazarlıksız kabul etmek zorunda kalıyor.

KURAYLA ALINAN EVLERE MİLYON BEDELLER İSTENİYOR

Fahiş rakamları ödeyebilecek gücü olmayan asgari ücretli veya memur olanlar ise ya AFAD çadırında, ya da depremden en çok etkilenen ve kiraları bir nebze daha düşük olan Bağlar ilçesinde ev aramak zorunda kalıyor.

Deprem öncesi 2+1 TOKİ dairesi Diyarbakır’da 600-700 bin liradan satılırken, bu rakam deprem sonrasında 1 milyon liranın üzerine çıkarıldı. Kurayla yüzde 15 peşinat ödeyerek ev hakkı elde eden fırsatçılar, 1 yıllık cüzi taksitler ödedikleri evleri şu deprem sonrasında yüzde 300 kar oranıyla satışa çıkardı.

VALİLİK UYARISI SONRASI KARABORSAYA DÜŞTÜ

Valiliğin “fahiş fiyat verenlere yaptırım uygulayacağız” açıklamasının ardından, web ilan sayfalarındaki “kiralık” evler, ilandan kaldırıldı. Özellikle depremden en az hasar gören merkez Kayapınar ilçesinde ilan arama motorlarında Diyarbakır’da kiralık tek bir ev görülmüyor.

Ev sahipleri valilik uyarısından sonra internet üzerindeki ilanları geri çekip evlerini balkonlara astıkları ilanlar, emlakçılar veya bina kapıcıları aracılığıyla yine yüksek fahiş rakamlardan kiraya veriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP