Tahin Pekmezin Faydaları: 10 Şaşırtıcı Etkisi

Tahin Pekmezin Faydaları: 10 Şaşırtıcı Etkisi

ABONE OL
Şubat 15, 2023 20:41
Tahin Pekmezin Faydaları: 10 Şaşırtıcı Etkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kış aylarının gelmesiyle birlikte adını daha sık duymaya başladığımız, vücudu hastalıklara karşı koruduğuna inanılan muazzam karışımlardan tahin pekmezi masaya yatırıyoruz bugün. Tahin pekmezin faydaları nelerdir, tahin pekmez nasıl tüketilmelidir, günde ne kadar yenmelidir gibi aklınıza takılabilecek tüm sorulara yanıt veriyor, bu karışımı bu denli sevilen bir lezzet haline getiren özellikleri hep birlikte öğreniyoruz.

Kahvaltı sofralarında kendine yer bulan, sesi kısılanlardan tutun da boğazı ağrıyanlara kadar, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi sorunlarla baş etmeye çalışan hemen herkesin destek almak için başvurduğu tahin pekmez ikilisi, gerçekten işe yarıyor mu dersiniz? Gelin, vücuda olan etkileri ve tüm faydalarıyla tahin pekmez karışımını yakından tanıyalım şimdi.

Tahin pekmezin faydaları nelerdir?

Tahin pekmez karışımının yaygın olarak bilinen faydalarını keşfederek başlayalım hemen!

Vücuda enerji veriyor

  • Tahin pekmez karışımının en temel özellikleri arasında vücuda enerji vermesi yer alıyor. Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi sorunlara karşı vücudun yanında yer alıyor. Bu özelliği sayesinde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi sorunlar nedeniyle bitkin düşen vücudun da daha zinde olmasına destek oluyor.

Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geliyor

  • Tahin pekmez karışımı güçlü antioksidan özellikler göstererek vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor. Bu sayede solunum yolu sorunlarına iyi gelirken bademcik iltihaplanmasından astıma kadar birçok hastalığın vücutta oluşturduğu olumsuz etkileri de azaltıyor.

Kemiklerin sağlığını koruyor

  • Tahin pekmez karışımının içinde bolca kalsiyum bulunuyor. 100 gram tahinin içinde yaklaşık 426 mg, 100 gram pekmezin içinde de 400 mg kadar kalsiyum olduğu biliniyor. Bu sayede kemiklerin sağlığını korumaya yardımcı olan tahin pekmez karışımı gelişme dönemindeki çocuklara da öneriliyor.

Kansızlığa iyi geliyor

  • Bu karışım özellikle içindeki pekmezin etkisi sayesinde demir ihtiyacının bir kısmını karşılayabiliyor. Bu etkisi sayesinde kansızlık kan değeri düşüklüğü gibi sorunlara iyi geliyor.

Beynin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor

  • Tahin pekmez karışımının içinde omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bulunuyor. Beynin sağlıkla çalışmasına destek olan bu yağ asitleri sayesinde özellikle unutkanlık gibi hafıza sorunlarına iyi geliyor.

Kan dolaşımını hızlandırıyor

  • Tahin pekmez karışımı kan dolaşımının hızlanmasını sağlayarak vücut sıcaklığının artmasına destek oluyor. Bu etkisi sayesinde de kış aylarında sıkça tercih ediliyor.

Kilo vermek isteyenlere destek oluyor

  • Tahin pekmez karışımı hem enerji vermesi, hem kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmaya destek olması hem de uzun süreli tokluk hissi vermesi sebebiyle zayıflamak isteyenlere de yardımcı oluyor. Ancak kalori miktarını da düşünerek onu tüketirken mutlaka ölçülü olmak, aşırıya kaçmamak gerekiyor.

Bağırsak hareketlerini düzenliyor

  • Tahin pekmez karışımı bağırsakların rahatlamasını sağlaması sebebiyle de tercih ediliyor. Bağırsak hareketlerinin sağlıkla devam etmesini sağlayan bu karışım, düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kabızlık ve ishal gibi sıkça yaşanan sorunların ortadan kalkmasına destek oluyor.

Protein ihtiyacının bir kısmını karşılar

  • Tahin pekmez karışımı özellikle tahin sayesinde vücudun günlük protein ihtiyacını karşılıyor. 100 gram tahinin içinde yaklaşık 17 gram, 100 gram pekmezin içinde ise 1.1 gram kadar protein olduğu biliniyor. Protein bakımından zengin beslenmesi gerekenler, sporcu beslenmesi yapanlar için çokça önerilen besinler arasında yer alıyor.

Cinsel gücü arttırıcı bit etki oluşturuyor

  • Kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri bulunan tahin pekmez karışımı özellikle erkeklerde cinsel gücü arttırıcı bir etki oluşturuyor, Sperm sayısı ve kalitesi konusunda da olumlu etkileri olduğu söyleniyor.

Tahin pekmez nasıl tüketilmeli?

tahin-pekmezin-faydalari-shutter-2

Tahin pekmezin faydalarını tek tek keşfettik keşfetmesine ama tahin pekmezi nasıl tüketeceğinizi bilmeniz de bu noktada büyük önem taşıyor aslında. Öncelikle diyabet gibi ciddi ve kronik bir rahatsızlığı olanların ve/veya alerjik bir bünyesi olanların doktorlarına danışmadan asla tüketmemesi gerektiğini bilmelisiniz.

Bunun yanında düzenli olarak ilaç kullananların ya da özel bir perhiz uygulayanların, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların da doktorlarına mutlaka danışmaları ve doktorlarının onay verdiği miktarlarda tüketmeleri büyük önem taşıyor.

Tüm uyarılarımızı yaptıktan sonra tahin pekmez karışımı nasıl tüketilir anlatalım: Aynı oranda tahin ve pekmezi bir kaseye aktarıp karıştırabilir ve kaşıklayarak doğrudan tüketebilirsiniz. Dilerseniz kahvaltılarınızda ekmeğinizin üzerine sürerek de tüketebilirsiniz. Bunun dışında tahin ve pekmezi karıştırarak kullanabileceğiniz birçok kek, kurabiye, hamur işi, hatta salata sosu tarifi de var tabii ki.

Tahin pekmez günde ne kadar yenmeli?

tahin-pekmezin-faydalari-shutter-3

Tahin pekmez karışımını tüketirken ölçülü olmanız gerektiğini birçok kez söyledik ama bu ölçünün ne kadar olduğunu da bilmeliyiz tabii ki. Tahin pekmezin faydalarından yararlanabilmek için hazırlayacağınız karışımdan günde 2 tatlı kaşığı kadar tüketmeniz yeterli olacaktır. Doktorunuz farklı bir öneride bulunmazsa günde 1-2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde onu tüketebilirsiniz. Daha fazla tüketmek isterseniz daha önce de söylediğimiz gibi doktorunuzdan onay almanızda fayda var, yeniden hatırlatmış olalım.

Sağlık ve lezzet dolu günler!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP