Deprem bölgesiyle ilgili çarpıcı tespit: Yer kabuğu 7.3 metre kaydı

Deprem bölgesiyle ilgili çarpıcı tespit: Yer kabuğu 7.3 metre kaydı

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, deprem bölgesinde yer kabuğunda inceleme yapan bilim insanlarının 7 metre 30 santime kadar yer değiştirme olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

ABONE OL
Şubat 15, 2023 15:24
Deprem bölgesiyle ilgili çarpıcı tespit: Yer kabuğu 7.3 metre kaydı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan depremin 10’uncu gününde Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi. Bugüne kadar 5-6 büyüklüğünde 38 artçı depremin yaşandığını belirten Tatar, şunları söyledi:

TOPLAM ETKİ SÜRESİ 2 DAKİKA

– Bu deprem Anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük deprem. Bu iki depremin toplam etki süresi 2 dakikalık bir süreye yayılıyor. Derinliği ortalama 8.5 ile 10 kilometre.

– Bu deprem, Avrupa’daki birçok ülkenin yüzölçümünden daha büyük. Yunanistan, Avusturya, Lüksemburg ve birçok Avrupa ülkesinden, Ürdün ve birçok farklı farklı ülkeden çok daha geniş bir alana yayılan büyük bir depremle karşı karşıyayız. Burada önemli bir hususu tekrar hatırlatmak istiyorum. Artçı sarsıntılar devam ediyor, halen bölgede çok sayıda yıkılmamış ağır ya da orta hasarlı bina var.

– Vatandaşlarımızın bu binalardan uzak durması çok büyük önem taşıyor. Çünkü 4 ve üzeri hatta 5 ve üzeri büyüklükte meydana gelebilecek artçı sarsıntıların sonrasında özellikle yıkılmayan binalarda da yıkımlar gerçekleşebilir. Bu yüzden vatandaşlarımızın buralardan uzak durmasında son derece büyük yarar var.

– Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri diğer yandan bu faaliyetlerin bittiği yerlerde enkaz kaldırma faaliyetleri sürüyor. Dolayısıyla buralarda muhakkak vatandaşlarımızın görevlilere yardımcı olmasını özellikle rica ediyoruz.

400 KM YÜZEY KIRIĞI OLDU

– Bu iki deprem sonucunda yer kabuğunda şu ana kadar elde edilen gözlemlere göre 400 kilometre yüzey kırığı oldu. Depremlerle 30 katrilyon jul enerji açığa çıktı.

– Deprem bölgesinde yer kabuğunda inceleme yapan bilim insanları 7 metre 30 santime kadar yer değiştirme olduğunu tespit etti.

3 BİN 800’Ü GEÇTİ

– Şu ana kadar çok yoğun bir artçı sarsıntısı var. Şu ana kadar toplam artçı sayısı 3 bin 858. 4 ile 5 büyüklüğü arası artçı sarsıntı sayısı 394. 5 ile 6 arası ise 38. Depremler 110 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP