Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır? Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır ve Çoğaltılır?

Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır? Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır ve Çoğaltılır?

ABONE OL
Şubat 15, 2023 19:58
Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır? Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır ve Çoğaltılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Size bu yazımda kırmızı ve yeşilin eşsiz uyumunu içerisinde barındıran ve bakmaya doyamayacağınız bir çiçeği tanıtacağım.  Çiçeğimizin adı Atatürk çiçeği.

Bu çiçeğe duyduğu özel ilgisi sebebiyle Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ten ismini alan ve kökeni Meksika topraklarına dayanan bu göz alıcı çiçek, görüntüsü ile de bakanları büyülemeyi başarıyor.

Bu çiçeğin tam mevsimine geldik. Şimdiye kadar tomurcuklanan Atatürk çiçeği Kaısm ayı itibariyle yaprakları kızarmaya başlar ve bu gördüğünüz muhteşem görünümüne kavuşur.

Harika bir iç mekan bitkisidir. Bu çiçeği yetiştirenler bir türlü kırmızı yapraklarının oluşmadığından şikayetçi. İlk olarak bu duruma açıklık getirelim.

Atatürk çiçeğinin yapraklarının kızarması çiçek açmasıyla olur. Yani bu güzellik için öncelikle bitkinin çiçek açma ihtiyacı duyması gerekiyor.

Bu ise yaz sonunda gündüz süresinin kısalmasıyla mümkündür. Eğer ev içinde yetiştiriyorsanız Ağustos ayı ortasından itibaren bulunduğu odada geceleri kesinlikle ışık yakılmamalı.

Zamanla gündüz süresi azaldıkça sonbaharda minik tomurcuklar yeni yapraklarla beraber ortaya çıkar. Daha sonra o yeni yapraklar kıpkırmızı olur.

En güzel görüntüsüne sonbahar ortasından kış ortasına kadarki dönem içinde sahip olur. Akşamdan sabaha kadar tamamen karanlıkta kalması gerekir.

Aksi takdirde gündüz süresinin kısalıyor olmasını anlayamayacak ve çiçek vermeye yeltenmeyecektir. Çiçek olmazsa kırmızı yaprakları da olmayacaktır.

Çok fazla sorulan ve tartışılan bu duruma açıklık getirdikten sonra bu çiçeğin bakımıyla ilgilide bir kaç bilgi paylaşmak istiyorum.

Atatürk çiçeği tam bir kış bitkisi olmasından dolayı aslında oldukça dayanıklıdır. Ama ilkbahar yüzünü göstermeye başladığında o da gösterişli yapraklarını bir bir dökmeye başlar. Bitkinin uzun süre yaşayabilmesi ve sağlıklı büyüyebilmesi için bu dönemde budama yapılması son derece önemlidir.

Budama sonrası yapılabilecek çoğaltma işlemi ise bitki köklerinden ayrılarak yapılır. Bitkiden ayrılan sağlıklı dalların özellikle mayıs ayında torf bakımından zengin bir toprağa ekilmesi önerilir. Bu dönemde düzenli sulama yapmak gerekir. Sürekli nemli bırakılan toprakta yepyeni bir Atatürk çiçeği kolaylıkla kök salabilir. Çoğaltma işlemi için önerilen oda sıcaklığı ise 17-18 derece civarında seyreder.

Atatürk çiçeği bakımında belki de en çok dikkat edilmesi gereken konu sulamadır. Yapraklarını dökmemesi, çürümemesi ve mantar olmaması adına bitkinin özellikle kış aylarında çok sulanmaması gerekir.

Atatürk çiçeği, kışın haftada bir defa çok soğuk olmayan, ılık olması tercih edilen bir suyla sulanabilir. Bahar ve kış dönemi ise havanın ısınması dolayısıyla çiçeklerin çok daha fazla suya ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Atatürk çiçeği bu dönemde haftada iki kez ve daha bol suyla sulanabilir.

Son olarak yaz aylarından kışa kadar direk güneş ışığı almayan yarı gölge bir yerde bakabilirsiniz. Fakat en başta söylediğim gibi eğer Ağustos ayından itibaren yarı zamanlı olarak tam karanlık bir ortamda bulunmazsa yaprakları kızarmayabilir. Buna dikkat ederseniz uzun yıllar yetiştirebileceğiniz sağlıklı bir çiçeğiniz olacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP