ADNAN DENİZ
EĞİTİMCİ/YAZAR
Cumhur, Halk Demektir. Cumhuriyet ise, hükümet başkanının halk tarafından seçildiği yönetim biçimidir. Cumhuriyetten önce ülke egemenliği tek kişinin elindeydi. Bu tür yönetim biçimine Mutlakıyet denilmekteydi. Bu yönetim şeklinde halkın söz sahibi olması mümkün değildi. Kurtuluş mücadelesi Türk halkının büyük başarısıyla sonuçlanmıştı. Devletin kurulmasındaki büyük güç olan halk, Mustafa Kemal ve Arkadaşları tarafından gereken bireyi ön plana alan ve onlara hak ettiği değeri veren bir sistemi kurma çabasına itmişti.
TBMM.'si, yeni Türk devletinin kurmuş,1921 Anayasasını kabul etmiş, Kurtuluş savaşını kazanmış, Ankara’nın Başkent ilan etmişti. Bu çalışmalar aslında Cumhuriyetin ilan edilmesine zemin hazırlayan girişimlerdi. M.Kemal’in 23 Nisan 1920’de aslında söz aralarında belirttiği yönetim şeklinin Cumhuriyet olacağı ifadesinin 29 Ekim 1923’de ilan edilmesinden başka bir şey değildi. Kurtuluş mücadelesinde cumhur’un önderi olan M.kemal ATATÜRK, Mecliste Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı seçilerek, halkın büyük teveccühüne mazhar olmuştur.
Cumhuriyet yönetimi ile birlikte egemenlik milletin eline geçmiş, halk kendini yönetme yetkisini Milletvekilleri aracılığı ile kullanmaya başlamıştır.
Cumhuriyet yönetiminde her vatandaşın seçme ve seçilme hakkı bulunur. Seçilen temsilciler yasalar yapar, yöneticileri milleti adına denetler. Yönetilenler dilerlerse seçimlerle birlikte seçtikleri yöneticilerini yine kendileri değiştirebilirler.
Yasama, yürütme ve yargı gücüne dayalı anayasal bir sistemin kurulması Ve ülkenin yasalarla yönetilmesi, çok önemli gelişmelerdir. Cumhuriyetle birlikte ülke siyasi bağımsızlığını kazanmış, Modern yaşama dair reformlar yapılmış, Ekonomik bağımsızlığın sağlanması yönünde önemli girişimler başlatılmış, Sosyal devlet olgusu kabul edilmiştir…
Cumhuriyet yönetimi ile birlikte Demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılması yolları açılmış, Sosyal haklardan yaralanabilme imkânlarına kavuşulmuştur. Bu gelişmeler ülkede toplumsal ilerlemenin hızlanmasına katkıda bulunmuştur.
Atatürk ‘ün amacı’’Ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmaktı.’’Bu yüzden ülkemizde siyasal, toplumsal, ekonomik, Hukuksal, Eğitim ve kültür alanlarında pek çok yenilikler yaptı. Bu yeniliklerle birlikte ülkemiz çok büyük bir ivme yakaladı. Halkın yönetimin içinde bulunması için Cumhuriyet yönetiminin kurumlarını inşa etti.
Bizim bu günü bayram olarak kutlamamızın nedenlerinden ilki, Bağımsızlığımızı ve halka dayanan bir devlet kurduğumuzu bütün dünyaya haykırmamızdır. Milletimizi tebaa durumundan çıkaran bu sistemin, milletimize vatandaş bilincini vermesini ve halkımızın değer görmesini sağlayan bir sistem olmasıdır. Bu yönetim biçimi uygar milletlerin seviyesini aşabilmemiz, bağımsız düşünebilmemiz, üretici olabilmemiz, özgür bir hayat sürebilmemiz için elzem bir yönetim şeklidir.
En önemlisi Türkiye cumhuriyeti Devletinin kuruluş günü bu günü her yıl Cumhuriyet bayramı olarak milletçe kutluyoruz. Bunun amacı Gençlerimizin ülkenin kurtuluş tarihini ve devletimizin kuruluşunun destanını öğrenmelerini sağlamak ve Atalarımın bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetini ilelebet muhafaza etmek ve en ileri seviyeye çıkarmak amacına nail olmaktır. Böylelikle devletin kuruluşunda ve bu günkü durumuna gelişinde emeği olanlara şükranlarımızı sunmak, ülkemizi en ileri seviyeye getirebilmek için elimizden gelen her şeyi yapmaktır.