ŞEREF IŞIK
“Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” derler.
Hanım Ağa eşinin arkasında değil, yanında omuz omuza yürüyor.
Otomobili olup da, Kozan Sanayi Çarşısında Özbey Usta’yı tanımayan olmaz. Dürüst, efendi, çalışkan, başarılı bir iş adamı. Meslekte kırkına merdiven dayamış.
Dün gibi, bugün gibi. Yıl 1973. Tufanpaşa Mahallesi, Cumhuriyet Sokakta Oğuz Usta’nın yanında çırak olarak işe başladı. Yıllar yılları kovaladı, Özbey Usta da arabaları. Bıkmadan, usanmadan yol tepti insanları yolda koymamak için. Bu disiplinli üstün gayreti başarıyı getirdi.
Bu üstün başarının arkasında bir Hanım Ağa var. Eşi Öznur Hanım’ın payı büyüktür şüphesiz bu başarıda. İkisi kız biri oğlan üç evlat yetiştirirken desteğini hiç esirgememiş eşinden. Büyük kızı öğretmen olmuş, oğlu Kıbrıs’ta üniversite eğitimine devam ediyor, küçük kızı ise henüz altıncı sınıfta.
Kozan Sanayi Çarşısında bir kadın olarak eşiyle omuz omuza mücadele veriyor hayata karşı. Bayanlar için farklı bir iş, farklı bir ortam. Çok da severek yaptığını gördük işini. Güler yüzle karşılıyor gelenleri. Bizi de güler yüzle, nezaketle karşıladı. İnanın insana Sanayi Çarşısında güler yüzlü bir patroniçe tarafından karşılanmak hoş geliyor. Öznur Hanım bizi arka bölümde bulunan özel yazıhaneye alarak çaylarımızı söyledi. Daha sonra eşi Özbey Usta’da geldi. Kısa bir sohbetten sonra merakımı yenemedim sordum Hanım Ağa’ya.
-Kim bu Öznur Hanım? Bu çalışma aşkı nereden geliyor?
Şöyle anlatıyor Öznur Hanım kendini; “İlkokul mezunuyum, ortaokul diplomasını dışarıdan aldım amma, babamın bakkalı vardı; ben alış-verişi, matematiği orada öğrendim. Daha sonra on iki yıl terzilik yaptım, aile bütçesine katkıda bulundum. Bu arada evin işlerini de yürütüyor ve çocuklarıma da bakıyordum.”
“Sanayi çarşısında çalışmak nerden aklınıza geldi?” diye sorunca şöyle devam etti; “Eşim desteğimizle işini sürekli büyütüyordu. Artık, sanayi çarşısı da olsa bir bayan sekreter mi desem, satış elemanı mı, kasiyer mi, olması gerektiği kanaatine varır eşim. Akrabalarımızdan bir kızı işe aldı işleri yürütsün diye ki, kendisi asıl mesleği olan otomobil ustalığına daha çok zaman ayırsın. Tabi sanayi çarşısında işçiler hep erkek, müşterilerin yüzde doksan dokuzu da erkek. Hanım kızımızın iş yerine uyum sağlaması için benimde birlikte gelip bir müddet çalışmamı istedi eşim. Buna rağmen yine de hanım kızımız uyum sağlayamadı işe ve ayrıldı kısa bir süre sonra.
Yıl 2005, geliş o geliş. İş bana kalmıştı. O gün bu gündür sanayi çarşısındayım.”
-Bir bayan olarak farklı bir iş alanında çalışmak nasıl bir duygu?
-Ben çalışmayı çok seviyorum. İşin mekanı ve türü önemli değil benim için. Anlattığım gibi küçükten beri bakkal, terzilik çalışarak geldim bugüne. Ben çalışmazsam hasta olurum.
-Çalışan bir bayan olarak kadınlara bir mesajınız var mı?
-Mesajım sadece kadınlara değil, tüm insanlara sesleniyorum. Doğru ve dürüst olarak çalışmaktan yılmayın. Disiplinli bir şekilde bıkmadan usanmadan çalışanlar, ailede birbirine destek olanlar mutlaka başarıya ulaşırlar.
-Hayatınız hep iş mi? Kendinize, dostlarınıza ve çocuklarınıza zaman ayırmıyor musunuz?
-Hayır, işim kadar da gezmeyi, dostlarla ve çocuklarımla birlikte olmayı severim. Davetli olduğumuz sosyal etkinliklere katılmaktan haz duyuyorum. Özellikle düğün, nişan gibi davetleri kaçırmamaya özen gösteriyorum.
-Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
-Eşimi, işimi, çocuklarımı ve dostlarımı çok seviyorum. Boş duranı Allah’ta sevmez, kulu da sevmez. Çalışın, çalışın, çalışın diyorum.